Wednesday, February 8, 2023
31.8 C
Brunei

-

Kapal angkasa Orion kembali ke bumi

WASHINGTON, 6 DIS – Kapal angkasa Orion Agensi Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) dilihat melintas berhampiran bulan dan menggunakan bantuan graviti untuk bergerak kembali ke bumi bagi menandakan permulaan perjalanan pulang misi Artemis-1.

Pada titik terdekatnya, kapsul yang tiada kru itu berada kurang daripada 130 kilometer (km) dari permukaan bulan, menguji gerakan yang akan digunakan pada misi Artemis seterusnya yang kembali bersama manusia ke permukaan angkasa berbatu itu.

Komunikasi dengan kapsul itu terganggu selama 30 minit apabila ia berada di belakang bahagian paling jauh dari bulan iaitu kawasan yang mempunyai banyak kawah dari bahagian dekat dan pertama kali dilihat oleh manusia semasa era Apollo, walaupun mereka tidak mendarat di sana. Modul Perkhidmatan Eropah, yang menggerakkan kapsul itu, menyalakan enjin utamanya selama lebih tiga minit untuk meletakkan Orion di laluan untuk pulang.

“Kami tidak boleh terlalu gembira mengenai prestasi kapal angkasa itu.

“Tetapi semua orang di dalam bilik kelihatan terpegun seketika, seolah-olah mengucapkan selamat tinggal kepada bulan, kata Timbalan Pengurus Program Orion, Debbie Korth ketika rakaman yang menakjubkan dipancarkan pada skrin sebaik komunikasi dipulihkan.

Orion kini hanya akan membuat sedikit pembetulan sehingga ia mendarat di Lautan Pasifik di luar San Diego Ahad ini, jam 9:40 pagi waktu tempatan. – AFP

Kapal angkasa Orion terbang melintasi bulan pada 5 Disember 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -