Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Kapal nelayan Filipina dirampas di perairan Indonesia

  JAKARTA, 30 NOV – Kementerian Hal Ehwal Kelautan dan Perikanan Indonesia telah merampas sebuah kapal berbendera Filipina yang didakwa terlibat dalam penangkapan ikan secara haram di kawasan pengurusan perikanan negeri Indonesia (WPPNRI) 716 di Laut Sulawesi.

  Ketua Pengarah Pengurusan Sumber Laut dan Perikanan (PSDKP), Laksamana Muda Adin Nurawaluddin dari kementerian itu berkata tangkapan itu dibuat semasa operasi pengawasan Kapal Pemantau Laut dan Perikanan Hiu 15 di bawah kawalan Pangkalan PSDKP Tahuna.

  “Berdasarkan laporan insiden itu, kapal Filipina itu disyaki melakukan penangkapan ikan secara haram dengan menggunakan kapal pam dengan alat pancing tali tangan di Laut Sulawesi tanpa dokumen permit sah daripada kerajaan Indonesia,” kata Adin pada Selasa lalu, dipetik oleh CNBC Indonesia.

  Adin berkata Hiu 15 pertama kali mengesan kapal itu, yang dikenal pasti sebagai FB.CA.AM 02, berada di zon ekonomi eksklusif (EEZ) Indonesia kurang dua batu nautika (3.6 kilometer) dari sempadan EEZ Indonesia-Filipina pada 22 November.

  Hiu 15 memulakan usaha mengejar kapal nelayan haram itu sehingga kapal peronda merampas kapal nelayan itu pada jam 5:29 petang waktu tempatan.

  Dalam pemeriksaan ke atas kapal nelayan itu, pegawai PSDKP menemui dua kru, 10 kilogram ikan mahi-mahi kering, dan 2 kilogram sotong kering di dalam kapal berkenaan.

  Kapal peronda itu juga mendapatkan bukti, termasuk empat talian tangan, satu alat navigasi GPS Furuno GP-32, satu alat komunikasi radio Uniden Pro 520 XL, dan satu keping lesen nelayan.

  PSDKP mengesyaki modus operandi (MO) baharu dalam pemburuan haram di kawasan itu selepas menemui produk makanan laut kering di atas kapal. – ANN/The Jakarta Post

  Kelihatan Kapal Pemantau Kelautan dan Perikanan Kementerian Hal Ehwal Kelautan dan Perikanan Indonesia Hiu 15. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...