Kartunis Tanzania nekad cipta kereta elektrik

DAR ES SALAAM – Pada tengah hari 2 April 2022, rakyat Tanzania dikhabarkan dengan berita gembira di mana pada hari itu rakan senegara mereka, kartunis berusia 49 tahun, penerbit radio dan penyampai radio melancarkan kereta elektrik buatan tempatan di ibu kota komersial, Dar es Salaam.

Ia adalah hari Ally Masoud, yang biasa dikenali sebagai Masoud Kipanya, merealisasikan impiannya yang menjangkau hampir sedekad.

“Masa depan adalah elektrik,” kata Masoud, bapa kepada lapan orang anak, memberitahu Xinhua pada temu bual baru-baru ini di mana dia menerangkan ciptaan baharunya.

“Saya telah menerima banyak panggilan telefon daripada orang ramai sejak saya memperkenalkan kereta elektrik saya, berterima kasih kepada kepada saya kerana menunjukkan bagaimana yang mustahil boleh menjadi munasabah,” kata Masoud sambil tersenyum lebar.

“Dari 2013 saya telah memikirkan mengapa orang lain membuat semua kereta, kapal, bot, perkara yang bagus di dunia ini. Kenapa kita orang Afrika tidak menghasilkan cara pengeluaran lain? Kita lebih kepada pengguna, kita hanya ambil dan terima. Kita memandu kereta tetapi ia dibuat oleh orang lain,” katanya.

Ally Masoud ketika ditemui pemberita. – Xinhua
Orang ramai melihat kereta elektrik buatan Ally Masoud pada hari pelancarannya di Dar es Salaam, Tanzania. – Xinhua

Dia berkata perjalanannya untuk membuat kereta elektrik itu bermula apabila dia mula memikirkan soalan-soalan itu dan dia mula-mula mereka bentuk trak kecil yang dia tekad untuk membuatnya.

“Jadi mulai 2013 saya terus mengubah dan menambah baik serta memperhalusi idea itu,” kata Masoud.

Pada 2017, dia mula mencari tempat untuk membina atau mengupah projeknya sehingga pada 2019 apabila pengurus wilayah Dar es Salaam untuk Organisasi Pembangunan Industri Kecil, sebuah organisasi yang dikendalikan kerajaan menawarkannya tempat di Vingunguti.

“Pada Februari 2020 ketika saya hendak memulakan projek, COVID tercetus. Jadi saya terpaksa menangguhkan permulaan projek itu. Menjelang 18 Julai 2020 saya memulakan semula projek yang mengambil masa 21 bulan untuk disiapkan,” katanya.

Masoud menjelaskan komponen penting untuk membuat kenderaan elektrik selain badan kereta ialah enjin. Memandangkan Tanzania tidak mempunyai teknologi untuk membuat enjin, syarikat Masoud bernama Kaypee Motors membelinya dari luar negara dengan harga yang berpatutan. Rangka dan badan diperoleh secara tempatan.

“Kami mengambil masa hampir dua tahun untuk membuat prototaip kerana prototaip adalah perkara pertama projek…Apabila awda mempunyai sesuatu di atas kertas, ia agak berbeza daripada menukarnya menjadi nyata,” katanya.

Beliau berkata Kaypee Motors telah menerima beberapa tempahan daripada orang ramai, sambil menambah syarikatnya sedang cuba mendapatkan dana untuk mesin bagi membolehkannya digunakan untuk pengeluaran besar-besaran.

“Kami merancang untuk membeli mesin untuk pengeluaran besar-besaran dari India atau China. Dan apabila kami bersedia kami merancang untuk mengeluarkan kira-kira 100 kereta setiap bulan,” katanya.

Beliau berkata syarikatnya mendapat sokongan penuh daripada kerajaan melalui Pusat Pelaburan Tanzania dan Suruhanjaya Sains dan Teknologi Tanzania.

Masoud percaya masa depan adalah elektrik. Beliau berkata apabila kita melihat negara maju, mereka dalam proses menghapuskan semua kereta jenis bahan api fosil secara berperingkat menjelang 2030 dan 2035.

“Jadi kita perlu menyertai perlumbaan ini. Kita perlu mempunyai juara dalam usaha ini, kita perlu mempunyai perintis usaha itu,” katanya,

Ditanya bagaimana dia menyesuaikan masanya antara melukis kartun, penyampaian radio, dan kini membuat kenderaan elektrik, Masoud berkata dia pergi bekerja sebagai penyampai radio dari 6 pagi hingga 9 pagi kemudian untuk kerja kedua iaitu melukis kartun dan ini mengambil masa satu hingga dua jam untuk memikirkan idea bergantung kepada kerumitan lukisan.

“Dan kerja ketiga ialah kereta. Boleh. Awda boleh buat enam kerja sehari,” katanya. – Xinhua