Kaum nomad dengan kehidupan bandar

MONGOLIA – Di kawasan bukit-bukit curam yang mengelilingi ibukota Mongolia, kelihatan bangunan-bangunan pencakar langit dan pangsapuri memberi laluan kepada kawasan setinggan di pinggir bandar dengan sisa-sisa kehidupan bandar dan air-air sungai yang mengalirkan air kotor. Kediaman setinggan itu kelihatan penuh sesak dan udara abu-abu yang lebat turut kelihatan. Kawasan yang dahulunya dipenuhi dengan padang rumput yang luas, Jamiynsurengiin Olzod, seorang tukang jahit yang berusia 35 tahun, pernah memanggil kawasan itu sebagai kediamannya.

Namun seperti kebanyakan penduduk kampung pinggir bandar, beliau menyerahkan gaya hidup nomad tradisional dari 900,000 penduduk Mongolia yang aktif berpindah rendah ke Ulan Botor dan mengimpikan impian untuk hidup selesa di pusat bandar. “Ia sangat sukar, tetapi hidup di kawasan luar bandar adalah lebih sukar,” kata Olzod sambil berbaring di tempat tidur di rumahnya yang dikongsi bersama dengan tiga orang anaknya.

Beliau telah berpindah dengan harapan untuk mendapat pendidikan yang sempurna tetapi migrasi dari luar bandar ke Mongolia juga dikaitkan dengan ‘Dzud’ iaitu satu fenomena cuaca yang unik dan dicirikan oleh kemarau yang panjang serta musim sejuk yang teruk dengan suhu terendah -50 darjah Celsius. Dianggarkan lebih daripada 40,000 ternakan mati akibat cuaca sejuk itu yang mana para penganalisis percaya berlaku dengan frekuensi yang lebih besar akibat perubahan iklim.

Hasilnya adalah masyarakat bandar yang semakin meningkat yang mana hampir dua pertiga penduduk hidup di kawasan desa iaitu sekitar tahun 1960-an. Sekarang kurang dari satu pertiga penduduk tinggal di kawasan desa. Separuh daripada penduduk negara ini iaitu berjumlah tiga juta menghuni kawasan pusat bandar dan majoriti tinggal di daerah ‘Ger’ atau dipanggil sebagai ‘Yurt’, sebuah komuniti yang tidak dihubungkan dengan jalan-jalan yang baik, terputus dari bekalan elektrik dan segala kemudahan.

Seorang pengusaha populis Khaltmaa Battulga, yang dibesarkan di sebuah ‘Ger’ gerak sendiri berjanji untuk membasmi kemiskinan ketika ia bersumpah sebagai presiden baru-baru ini. Malah presiden baru itu mewarisi bantuan dana yang diajukan Dana Moneter International sebesar AS$5.5 bilion sekurang-kurangnya 60 peratus daripada mereka yang tinggal di daerah itu tidak menganggur. Pertumbuhan pesat penempatan itu mendorong warga kota untuk meluluskan dekrit pada permulaan tahun 2017 yang menyekat penghijrahan selama satu tahun dan menghentikan pengembangan garis kuasa.

Kediaman setinggan itu kelihatan penuh sesak dan udara abu-abu yang lebat turut kelihatan. – AFP
Kediaman setinggan itu kelihatan penuh sesak dan udara abu-abu yang lebat turut kelihatan. – AFP
Olzod dan kakaknya meninggalkan ternakan keluarganya dengan saudara-saudaranya pada tahun 2000. – AFP
Olzod dan kakaknya meninggalkan ternakan keluarganya dengan saudara-saudaranya pada tahun 2000. – AFP

Satu hidangan sehari

Olzod dan kakaknya meninggalkan ternakan keluarganya dengan saudara-saudaranya pada tahun 2000. Dinding khemah mereka dipenuhi dengan kain berwarna-warni dan menawarkan satu lapisan tebal bagi memberikan perlindungan buat penghuninya daripada musim sejuk yang tinggi di Mongolia. “Kami fikir kami akan boleh mendapatkan pendidikan di sini,” tambah Olzod kepada wartawan AFP. Olzod dan kakaknya bekerja di sebuah syarikat jahit tetapi tidak mencukupi untuk membayar tuisyen mereka.

Pendapatan utamanya adalah dari penjualan ‘Deels’ yang dijahit dengan tangan sebelum dua hari cuti kebangsaan utama di negara itu. Tahun baru Lunar di musim sejuk dan Naadam di musim panas di mana jubah tradisional akan dipakai. Lazimnya, Olzod akan memperolehi sekitar empat juta tugrik Mongolia. Dengan cek kerajaan bulanan yang diterima untuk setiap anak-anak mereka, ia hanya cukup untuk bertahan sehingga musim Naadam minggu ini. “Apa yang saya mahukan ialah mesin jahit baru,” kata Olzod, yang berkongsi mesin jahit bersama kakaknya.

Beliau telah berpindah dengan harapan untuk mendapat pendidikan yang sempurna. – AFP
Beliau telah berpindah dengan harapan untuk mendapat pendidikan yang sempurna. – AFP

Keluarganya hanya memakan satu hidangan sekali sehari tetapi sekurang-kurangnya ada satu perkara yang memberi harapan kepadanya iaitu dua anak perempuannya sudah meningkat remaja manakala anak lelakinya berusia 10 tahun dan boleh pergi ke sekolah, walaupun hanya berjalan kaki sejauh tiga kilometer, dua batu.

Musim sejuk

Shagdur Purevsuren, seorang petani tenusu berusia 57 tahun berpindah ke sebuah daerah di timur Ulan Bator selepas kehilangan sebahagian besar ternakannya pada musim panas 17 tahun yang lalu. Purevsuren menggunakan pencennya untuk membayar balik pinjaman duitnya yang telah dikeluarkan untuk membeli tiga ekor lembu. Beliau menjual produk tenusu yang mencukupi untuk memenuhi keperluannya, tetapi beliau bimbang tentang anak cucunya dan anak perempuannya yang menganggur.

“Anak perempuan saya mengambil banyak kerja yang berbeza di bandar,” kata Purevsuren sambil menggerakkan kawanan dapur yang mengepul, krim tebal. Purevsuren mendesah, “Majikan saya tidak pernah memberikan kesemua wang saya dan kadang-kadang anak-anak tidak makan apa-apa. Mereka sering mendapat pilek dan demam. Kami tidak dimaklumkan tentang risiko kehidupan di bandar,” tambah Purevsyen lagi kepada media.

Walaupun Purevsuren pada awalnya terlepas kehidupan luar bandar, dia telah datang untuk memeluk ruang antara di mana jalan kaki dan jalan-jalan bandar berkumpul. Beliau berada di daerah Geram dan disinilah beliau berjumpa suaminya, yang pernah menjadi penternak dan cucu-cucunya akan membesar di sini. “Bagaimanapun, saya sudah terlalu tua untuk menternak haiwan di desa,” tambah Purevsren mengakhiri temu ramah bersama media. – AFP