Kawal kanak-kanak guna peralatan elektronik

KUALA LUMPUR – Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang kini memasuki fasa keempat, semestinya membuatkan ahli keluarga menghabiskan lebih banyak masa dengan peralatan elektronik mereka seperti telefon bimbit, komputer, komputer tablet, konsol permainan, televisyen kerana mematuhi arahan PKP supaya duduk di rumah.

Pakar perunding oftalmologi dan pediatrik oftalmologi di Pusat Perubatan Ara Damansara, Dr Norazah Abdul Rahman berkata ibu bapa perlu bimbang dengan keadaan ini dan perlu mengawal masa anak-anak mereka menghadap skrin peralatan elektronik demi menjaga keselamatan dan kesihatan mata yang baik.

“Masa di depan skrin peralatan elektronik tidak lagi terhad kepada hiburan, malah kini kelas-kelas dalam talian diadakan dan kanak-kanak seawal umur empat tahun secara rutin telah melayari platform permainan dalam talian atau menonton video dalam YouTube.

“Rata-rata, kanak-kanak Malaysia menghabiskan hampir 12 ke 16 jam di depan komputer riba, televisyen atau telefon pintar dan hampir tidak melakukan aktiviti luar,” katanya.

Dr Norazah berkata terlalu lama terdedah pada skrin boleh menyebabkan beberapa gejala terhadap kanak-kanak seperti mata sering berkelip, tingkah laku visual yang tidak normal dan menggosok mata secara konsisten.

Berikutan arahan PKP, peralatan elektronik merupakan peralatan yang paling banyak digunakan bagi mematuhi arahan duduk di rumah. Namun penggunaanya perlu dikawal terhadap kanak-kanak demi menjaga keselamatan dan kesihatan mata yang baik (gambar hiasan). – Bernama

“’Digital eye-strain’ atau keletihan mata selalunya mereka akan merasa pening, sakit mata, ‘foreign body sensation’ (terasa seperti ada sesuatu di dalam mata), penglihatan kabur dan sakit badan bagi dewasa,” katanya.

Beliau juga tidak menggalakkan penggunaan mana-mana peranti digital untuk kanak-kanak di bawah 18 bulan serta mengehadkan masa di depan skrin kepada dua jam sehari bagi kanak-kanak berusia dua hingga lima tahun.

“Dalam keadaan pandemik global ini, mata dan kesihatan kita perlu menjadi keutamaan tidak kira apa juga cabaran yang dihadapi,” katanya.

Dr Norazah menasihatkan ibu bapa untuk menerapkan latihan rehat 20-20-20, iaitu kanak-kanak digalakkan untuk kerap mengambil waktu rehat daripada skrin digital setiap 20 minit dengan melihat objek sejauh 20 kaki (6 meter) untuk sekurang-kurangnya 20 saat.

“Ini membantu merehatkan refleks akomodasi (gerak refleks yang terjadi pada pupil) yang kuat, seterusnya mengurangkan keletihan mata.

“Penggunaan ubat titis mata yang kerap boleh membantu mengurangkan gejala mata kering. Kanak-kanak mungkin tidak mengadu sakit mata tetapi menunjukkan tanda seperti selalu menggosok mata atau mata berkelip yang tidak normal,” katanya.

Pada masa sama, beliau menambah, orang ramai perlu menjauhkan diri daripada skrin digital atau televisyen sekurang-kurangnya sekali seminggu dan menggunakan masa itu untuk aktiviti meningkatkan kemahiran lain seperti melukis, bermain alat muzik atau melakukan senaman ringan.

PKP berakhir, saat-saat inilah yang akan dikenang apabila masa kembali sibuk dan akan merindui peluang untuk melakukan semua aktiviti berkenaan,” katanya. – Bernama