Kazu lakar sejarah pemain tertua di liga Jepun

TOKYO, 24 SEPT – Pemain bola sepak tertua berusia 53 tahun dari Jepun, Kazuyoshi Miura, yang lebih dikenali sebagai Raja Kazu, mendapat pujian atas penampilan terbaharunya, tetapi mengatakan dia kecewa kerana tidak menjaringkan gol.

Miura melakar sejarah semalam dalam perlawanan pasukannya Yokohama FC menentang Kawasaki Frontale, ketika dia menjadi pemain tertua di divisyen pertama Liga J dalam sejarah.

“Raja Kazu sekali lagi melakar sejarah baru dalam sejarah bola sepak Jepun,” menurut Nikkan Sports Daily.

Sports Nippon mengatakan penonton sukar untuk mempercayai persembahan gagah dan berani yang dilakukan oleh pemain berusia 53 tahun itu.

“Kazu adalah kebanggaan kami,” kata ketua Liga-J, Mitsuru Murai.

“Rekod hebat ini yang akan tertulis dalam sejarah akan menjadi cahaya terang untuk semua pemain aktif dan juga kanak-kanak yang bermimpi menjadi pemain masa depan,” tambahnya.

“Kami harap kami akan terus bermain dengan cemerlang,” kata ketua Liga-J berusia 61 tahun itu. Miura, yang bersama Yokohama FC sejak 2005, dikeluarkan selepas minit ke-56 dalam perlawanan yang menyaksikan pasukannya kalah 3-2. – AFP

Aksi penyerang Yokohama FC, Kazuyoshi Miura (kanan) ketika mengawal bola di depan penyerang Kawasaki Frontale, Leandro Damiao semasa perlawanan bola sepak Liga-J antara Kawasaki Frontale dan Yokohama FC di Stadium Atletik Todoroki di Kawasaki semalam. Miura melakar sejarah di Liga J sebagai pemain tertua. – AFP