Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  KDYMM bertitah nasib umat Islam di Palestin jangan dilupakan

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 APRIL – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam bertitah, dalam masa bersukaria menyambut Aidilfitri, hendaklah tidak melupakan nasib sebilangan umat Islam yang ditimpa musibah dan kesengsaraan, seperti umat Islam di bumi Palestin.

  Titah Baginda tersebut adalah bersempena dengan Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri yang diadakan pada hari ini, anjuran Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah di Pusat Persidangan Antarabangsa Berakas.

  Baginda bertitah, “sebagai orang Islam yang beriman, kita patut memberi perhatian kepada sabda Rasulullah S.A.W. riwayat al-Bukhari, bahawa tidak sempurna iman seseorang kecuali dia mengasihi saudaranya, sebagaimana ia mengasihi dirinya sendiri.”

  “Sekurangnya, kita mesti mendoakan mereka, kerana doa hanyalah sekecil-kecil ikhtiar untuk membantu saudara-saudara seugama, namun ia mustahak sebagai sifatnya ‘senjata’ bagi orang-orang yang beriman.”

  Dalam titah Baginda turut menyentuh mengenai sifat prihatin, di mana Baginda menyambut baik tema sambutan Aidilfitri anjuran YSHHB tahun ini, yang menekankan kepada dua nilai kemanusiaan iaitu ‘pemedulian dan prihatin’.

  Menurut Baginda, kedua-dua itu memang sudah menjadi darah daging kepada kita orang-orang Brunei selaku warisan turun temurun dari nenek moyang.

  Baginda turut mengucapakan syabas dan bangga dengan penglibatan para belia dalam melaksanakan pelbagai inisiatif kesukarelawan seperti membantu golongan yang memerlukan di negara sendiri hingga ke luar negara, misalnya mengumpulkan sumbangan dan pengendalian penghantaran ke bumi Palestin.

  Baginda Sultan bertitah bersempena dengan Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri yang diadakan pada hari ini, anjuran Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah di Pusat Persidangan Antarabangsa Berakas. – Gambar oleh Muiz Matdani

  Ikuti berita lanjut di Media Permata keluaran Selasa.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...