‘Keadaan buruk berakhir’ di AS

NEW YORK, 14 APRIL – Gabenor New York, Andrew Cuomo, semalam mengumumkan ‘keadaan buruk berakhir’ berhubung wabak COVID-19, walaupun jumlah kematian di Amerika Syarikat (AS) melepasi angka 10,000 dengan beberapa negeri mula merangka pelan untuk memulakan perniagaan seperti biasa.

Andrew berkata secara puratanya, jumlah rakyat AS yang dimasukkan ke hospital dicatatkan menurun tetapi pada masa sama jumlah jangkitan baharu terus menunjukkan peningkatan.

“Wabak dahsyat yang sedang melanda kini hanya akan berakhir sekiranya semua rakyat melakukan perkara yang bijak untuk jangka masa seterusnya.

“Saya percaya kita semua boleh memulakan langkah untuk hidup secara normal sekarang,” katanya kepada wartawan. Menurutnya, 671 penduduk di New York dilaporkan menjadi korban COVID-19 dalam tempoh 24 jam yang lalu menjadikan angka kematian di AS kini mencecah 10,056 orang.

Ia adalah angka terendah bagi kematian di New York sejak 5 April lalu. Angka paling tinggi direkodkan pada Khamis minggu lalu dengan 799 kematian.

Cuomo dan gabenor dari beberapa negeri jirannya termasuk New Jersey, Connecticut, Pennsylvania, Delaware and Rhode Island mengadakan persidangan video bersama yang mengumumkan satu pasukan petugas akan menyediakan pelan pembukaan semula bandar di AS.

Cuomo berkata antara cadangannya adalah memulakan kembali sesi persekolahan dan pembukaan semula perniagaan di kebanyakan negeri.

“Kami belum menetapkan jadual tetapi perbincangan akan dibuat dalam kumpulan. Kami mahu ia dilakukan segera tetapi melalui pendekatan yang bijak,” katanya. – AFP