Kebakaran besar berlaku di pelabuhan Beirut

BEIRUT, 10 SEPT – Satu kebakaran besar berlaku di pelabuhan Beirut hari ini, menurut wartawan AFP, mencetuskan huru-hara di kalangan penduduk Lubnan yang masih terkejut daripada insiden letupan besar yang telah memusnahkan ibu kota itu bulan lalu.

Kepulan asap hitam tebal dapat di lihat di langit, dengan pihak tentera berkata kebakaran telah meranapkan sebuah gudang menyimpan minyak dan tayar.

Punca kebakaran masih tidak diketahui.

“Operasi telah dimulakan untuk memadam kebakaran dan helikopter tentera turut dikerahkan untuk membantu,” kata pihak tentera dalam kenyataan melalui Twitter.

Pengguna media sosial memuat naik video, yang mencetuskan panik dalam kalangan penduduk Beirut yang baru pulih daripada bencana negara yang paling teruk.

Kebakaran besar berlaku di pelabuhan Beirut mencetuskan huru-hara dalam kalangan penduduk Lubnan yang masih terkejut daripada insiden letupan besar yang telah memusnahkan ibu kota itu bulan lalu. – AP

“Kebakaran besar di pelabuhan, menyebabkan panik di seluruh Beirut. Kami tidak boleh duduk diam,” tulis penyelidik pemerhati hak asasi manusia, Aya Majzoub melalui Twitter.

Letupan yang berlaku pada 4 Ogos lalu daripada ratusan tan baja ammonia nitrat di pelabuhan itu telah membunuh lebih 190 orang, mencederakan ribuan penduduk serta memusnahkan sebahagian besar ibu kota.

Letupan itu mencetuskan kemarahan selepas awam mengetahui bahawa pihak berkuasa sedar mengenai keberadaan bahan berbahaya tersebut, dan menggesa agar ahli kerajaan untuk meletak jawatan.

Penyelidik hak asasi manusia, Omar Nashabe menyiarkan catatan melalui Twitter, “Di mana kami akan tinggal? Ini adalah kejadian jenayah yang berlaku sebulan yang lalu! Di mana badan kehakiman? Di mana pihak kerajaan? Di mana mereka yang bertanggungjawab?”

Letupan di pelabuhan menjadi kesengsaraan terbaharu penduduk Lubnan yang sedang berjuang menentang pandemik koronavirus dan krisis ekonomi negara yang terburuk dalam masa beberapa dekad, yang menyaksikan kadar kemiskinan meningkat dua kali ganda kepada lebih daripada separuh penduduk. – AFP