Kebakaran California hapus sejumlah sequoias

LOS ANGELES, 8 OKT – Kebakaran hutan di California Utara telah memusnahkan ratusan sequoias gergasi ketika api merebak di kawasan Sierra Nevada, kata seorang pegawai baru-baru ini.

Kompleks Taman Negara King Canyon (KNP) yang terbakar akibat dipancar kilat pada 9 September, meranapkan 15 kebun sequoia gergasi di taman itu, kata Ketua Pengurusan Sumber dan Sains sequioas, Christy Brigham.

Lebih 2,000 anggota bomba berjuang memadamkan api di kawasan yang berbahaya. Pada Rabu lalu, empat anggota bomba cedera ketika pokok menghempap mereka, menurut laporan Perkhidmatan Taman Negara.

Empat mangsa tersebut dibawa ke hospital dan “yang mengalami kecederaan serius, berada dalam keadaan stabil,” menurut laporan itu.

Kesan api pada kebun sequoia gergasi itu bercampur. Sebilangan besar terkena intensiti api yang rendah hingga sederhana sehingga sequoia telah berkembang untuk menjadi lebih tahan, kata Brigham.

Kebakaran hutan di California Utara telah mematikan ratusan sequoia gergasi di Sierra Nevada, California pada 19 September. – AP

Bagaimanapun, dua kebun termasuk satu yang mempunyai 5,000 pokok – terperangkap oleh api dengan intensiti yang, berupaya memancarkan api setinggi 100 kaki yang mampu membakar kanopi pokok-pokok menjulang tinggi.

Dua pokok terbakar telah tumbang di hutan Giant, yang menempatkan sekitar 2,000 sequoias termasuk pokok General Sherman, yang dianggap sebagai pokok terbesar di dunia.

Walau bagaimanapun, pokok-pokok yang paling penting dapat bertahan dan Brigham mengatakan kebun tersebut kelihatan masih utuh.

Anggota bomba telah mengambil langkah keselamatan untuk melindungi sequoia dengan memasang bahan tahan api di sekitar bahagian bawah pokok gergasi tersebut, menyapu dan membersihkan tumbuh-tumbuhan di sekitarnya serta memasang alat penyiram dan menyiramnya dengan menggunakan air atau gel tahan api.

Bagaimanapun, kerosakan keseluruhannya tidak dapat diketahui selama berbulan-bulan, kata Brigham. Anggota bomba masih sibuk melindungi pokok, rumah dan nyawa atau tidak dapat pergi ke kawasan hutan yang curam dan terpencil yang tidak mempunyai jalan atau laluan, katanya.

Di kawasan selatan, api telah membakar sekurang-kurangnya 74 sequoia, beritahu Garret Dickman kepada Los Angeles Times. Ahli botani kebakaran telah mencatatkan kerosakan sebagai sebahagian daripada pasukan petugas sequoia yang menyediakan dan menilai pokok dalam zon kebakaran.

Kebakaran Castle pada tahun lalu di dalam dan sekitar Taman Nasional Sequoia dianggarkan telah mematikan sebanyak 10,600 sequoia gergasi, atau 10 peratus hingga 14 peratus dari keseluruhan populasi.

Manakala, sesetengah kebun hanya menyaksikan kebakaran kecil dan akan pulih, setiap sequoia gergasi yang terbakar merupakan satu kerugian, kata Brigham. – AP