Monday, June 24, 2024
27.3 C
Brunei

  -

  Kebakaran di Chatuchak bunuh ratusan haiwan dalam sangkar

  BANGKOK, 11 JUN – Beratus-ratus haiwan dalam sangkar mati pada hari ini selepas kebakaran melanda Pasar Hujung Minggu Chatuchak, salah satu pasar paling terkenal di ibu negara Thailand.

  Kebakaran dilaporkan pada awal pagi dan dengan cepat melanda lebih 100 kedai di bahagian pasar haiwan peliharaan, menurut kerajaan Bangkok.

  Pegawai berkata mereka mengambil masa kira-kira sejam untuk mengawal api. Tiada laporan mengenai kematian manusia, tetapi laporan media Thailand berkata kebakaran itu membunuh beberapa ratus haiwan, termasuk anak anjing, ikan, ular, burung dan arnab, yang disimpan dalam sangkar dan dikunci di dalam kedai.

  Punca kebakaran sedang disiasat, kata Gabenor Bangkok, Chadchart Sittipunt, yang melawat tempat kejadian selepas api dipadamkan.

  Kelihatan pegawai berada di tapak itu pada waktu pagi, memeriksa kedai-kedai yang hangus atau memecahkan pintu besi untuk membawa keluar haiwan yang terselamat daripada kebakaran.

  Pegawai berkata mereka masih berusaha untuk menganggarkan kos kerosakan, dan pemilik kedai yang terjejas boleh mendaftar untuk pampasan.

  Pasaran hujung minggu yang luas itu merupakan tarikan utama pelancong, membawa masuk pembeli dari seluruh dunia untuk melayari ratusan kedai dan gerainya bagi mendapatkan barangan daripada makanan dan minuman kepada pakaian, perabot, tumbuhan, buku dan haiwan peliharaan.

  Organisasi hidupan liar sering menuduh beberapa vendor terlibat dalam pemerdagangan spesies yang jarang ditemui dan terancam, seperti penyu, kura-kura dan burung. – AP

  Penyelamat Thailand membawa seekor ayam yang terselamat daripada kebakaran di pasar hujung minggu Chatuchak di Bangkok, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korban arak beracun meningkat kepada 53 orang

  INDIA, 23 JUN – Angka kematian akibat arak haram beracun di India telah meningkat kepada 53 orang, lapor media hari ini, apabila lebih ramai...