Kebakaran di kompleks berjaya dipadam

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 JULAI – Satu kebakaran yang telah yang berlaku di kompleks di Pekan Bangar telah berjaya dipadamkan oleh orang awam pada 11 Julai lalu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, lapan orang anggota bomba dan penyelamat yang diketuai oleh ABK 61 Jeludin bin Haji Hamdan dari Balai Bomba Bangar dikejarkan ke lokasi kejadian yang melibatkan dua buah kedai di Pekan Bangar, Temburong pada pukul 3:29 petang.

Kenyataan menjelaskan bahawa apabila anggota bomba dan penyelamat tiba di tempat kejadian, mereka mendapati api telah pun dipadamkan oleh orang awam yang kebetulan berada di bangunan berkenaan.

Kebakaran telah dipadamkan menggunakan lima alat pemadam api jenis air 9 liter dan dua alat pemadam api jenis debu kering 4.5 kilogram yang terdapat di bangunan berkenaan.

Anggota bomba dan penyelamat bertindak untuk memadam bara api menggunakan dua jet hos dan dalam kejadian berkenaan, tidak ada korban jiwa dilaporkan serta punca dan anggaran kerugian masih dalam siasatan. JBP menyarankan orang ramai termasuk pemilik kedai untuk memastikan kedai mereka dilengkapi dengan peralatan keselamatan iaitu alat pemadam api jenis debu kering 4 kilogram dan selimut api serta memastikan untuk menutup suis peralatan elektrik selepas digunakan atau sebelum meninggalkan kedai.

Anggota bomba dan penyelamat bertindak memadamkan bara api dalam insiden kebakaran kedai di Pekan Bangar, Temburong pada 11 Julai lalu. – Gambar serahan JBP