Kebakaran hutan musnahkan kediaman di Chile

SANTIAGO, Chile, 3 Jan – Keadaan api yang diburukkan lagi dengan angin kencang membakar tanah hutan di kawasan bukit di luar pelabuhan Chile Valparaiso kelmarin, memusnahkan berpuluh-puluh rumah, mencederakan sekurang-kurangnya 19 orang dan mengakibatkan keadaan kawasan ke bandar diselubungi dengan jerebu tebal.

Pihak berkuasa berkata, kebakaran itu bermula petang Isnin di kawasan Laguna Verde dan merebak ke bukit Playa Ancha, di mana kebanyakan rumah di kawasan tersebut diperbuat daripada kayu.

Kira-kira 400 orang telah diarahkan berpindah sebagai langkah berjaga-jaga, kata pegawai.

Interior Undersecretary, Mahmud Aleuy berkata kira-kira 100 buah rumah mengalami kerosakan, dan Gov. serantau Gabriel Aldoney berkata lebih 500 rumah lagi menghadapi risiko daripada kebakaran tersebut. Aleuy berkata 16 daripada mereka yang cedera mempunyai masalah pernafasan.

Asap tebal yang dilihat dari hutan berham-piran Valparaiso, di Chile kelmarin. – AFP
Asap tebal yang dilihat dari hutan berham-piran Valparaiso, di Chile kelmarin. – AFP

Pasukan bomba, tentera dan pekerja hutan telah berada di kawasan bukit tersebut bagi menangani api yang merebak, yang didorong oleh angin sehingga 25 batu sejam (30 kilometer sejam), kelembapan yang rendah dan suhu tinggi.

Para anggota bergelut dengan keadaan itu berikutan dengan keadaan kawasan itu bersimpang-siur oleh banyak jurang, jalan yang sempit dan sesalur air adalah terhad.

Orang-orang di Valparaiso memakai topeng jika mereka meneroka ke jalan-jalan tersebut sebagai untuk melindungi diri mereka daripada asap dan wasap. – AP