Kebakaran hutan paksa penduduk tinggalkan kediaman

SALEM, OREGON – Risau mengenai satu lagi bencana yang akan melanda, kumpulan penyelamat telah menempatkan beberapa orang yang meninggalkan kediaman mereka semasa kebakaran hutan West Coast ke hotel-hotel bagi mengurangkan penularan koronavirus, memasang tirai bilik mandi untuk memisahkan mereka dalam tempat perlindungan kumpulan dan menghantar makanan kepada mereka dan bukannya menyediakan hidangan secara bufet.

Pertubuhan tindak balas bencana besar seperti pasukan Palang Merah Amerika Syarikat masih menggunakan beberapa pusat perlindungan tradisional di gimnasium dan gereja, di mana mereka dimestikan untuk memakai penutup mulut dan hidung, membersihkan dan menggunakan semburan pembasmi kuman dengan kerap dan cuba untuk menjarakan diri sesama mereka sekurang-kurangnya dua meter.

Mereka berkata ia dapat mengurangkan risiko COVID-19 dalam pusat perlindungan tetapi tidak dapat menyelamatkan mereka semua jika mereka tidak berpindah dari kawasan kebakaran.

“Perkara yang kami cuba elakkan ialah kekal berada di kawasan kebakaran atau taufan kerana mereka merasakan ia adalah selamat berbanding risiko berada di pusat perlindungan,” kata Brad Kieserman, timbalan presiden operasi dan logistik bencana dari pasukan Palang Merah Amerika Syarikat.

Kathy Gee, 68, yang menghidapi penyakit kencing manis dan penyakit lain telah menyebabkan dirinya terdedah kepada virus, tetapi ia tidak menghalang dia dari meninggalkan ladangnya di Molalla, Oregon, di mana kebakaran hutan telah menyebabkan kawasan bukit bertukar menjadi merah, untuk berlindung di tempat perlindungan di Portland.

Kathy Gee dibantu oleh pasukan Palang Merah ke pusat perlindungan selepas kebakaran besar memaksa penduduk untuk berpindah dari kediaman masing-masing. – AP
Tirai bilik mandi digantungkan bagi memisahkan orang ramai manakala kotak-kotak makanan akan dihantar kepada mereka bagi mengelak perkumpulan secara beramai-ramai demi mencegah jangkitan COVID-19. – AP
Pasukan palang merah akan memeriksa para pelarian sebelum mereka memasuki pusat perlindungan. – AP

“Jika ia ditakdirkan dijangkiti, ia pasti akan menjangkit. Sangat susah bagi saya,” katanya mengenai COVID-19. “Saya telah terselamat dari banyak perkara. Jadi saya mampu terselamat daripadanya.”

Di negeri Oregon di ibu kota Salem, sekumpulan pelarian yang tidak memakai penutup mulut dan hidung berkumpul di kawasan letak kereta dan ladang pada Jumaat, disebabkan oleh kebakaran hutan yang tidak pernah terjadi sebelum ini di mana ia telah memusnahkan sebahagian besar Pulau Rhode. Para sukarelawan memakai penutup mulut dan hidung pakai buang berjalan dari satu kumpulan ke satu kumpulan, memberitahu mereka apa yang mereka perlukan untuk tempoh beberapa hari akan datang.

Papan-papan tanda terpampang di pintu pusat pameran, di mana tempat tidur didirikan, dengan garis panduan keselamatan kebakaran hutan dan pandemik. Di dalam, hampir semua memakai penutup mulut dan hidung selepas para sukarelawan memberi ingatan kepada mereka untuk berbuat demikian.

Kebakaran di California, Oregon dan Washington telah membunuh beberapa orang dan memaksa kira-kira 6,300 orang berpindah ke pusat perlindungan pasukan Palang Merah atau hotel. Kira-kira 50,000 atau lebih memerlukan pusat perlindungan sebelum kebakaran sukar dikawal, kata Kieserman.

Selalunya, mereka akan berkumpul di gimnasium sekolah dan dewan perjumpaan, tidur di dalam khemah dan makan hidangan yang disediakan oleh pasukan Palang Merah, tentera penyelamat dan kumpulan-kumpulan komuniti yang lain. Tetapi disebabkan oleh COVID-19 yang mudah merebak dalam kawasan yang tertutup, berkumpul di suatu kawasan berpotensi menjadi kawasan penularan. Oleh sebab itu, kumpulan bantuan mengambil langkah yang berbeza.

Pasukan palang merah akan membuat pemeriksaan terhadap pelarian dan mereka yang sakit atau mempunyai gejala akan ditempatkan ke dalam tempat perlindungan berasingan khas dan dijauhi daripada yang lain. Jika boleh, mereka akan dihantar ke hotel daripada tempat perlindungan. Berbanding menghidangkan makanan secara bufet, kotak-kotak makanan akan dihantar kepada orang ramai.

“Kami tidak akan menggunakan gimnasium, kami menyewa hotel dengan kadar AS$120 semalam dan hotel akan mengenakan bayaran tambahan untuk tempat letak kereta – semua perkara yang anda tidak pernah terlintas semasa bencana,” kata Kieserman.

Di tengah California, ribuan penduduk melarikan diri dari kebakaran Creek, dengan lebih dari 1,200 orang pelarian menginap di 30 buah hotel, kata Tony Briggs dari pasukan Palang Merah di Fresno. Dalam kumpulan perlindungan, kakitangan menggunakan paip plastik untuk menggantungkan tirai bilik mandi untuk memisahkan orang ramai tetapi membenarkan mereka untuk berjumpa sesama mereka dari kawasan sosial mereka sendiri. – AP