Kebakaran musnahkan gereja katedral Perancis

NANTES, PERANCIS, 19 JULAI – Satu kebakaran meletus di dalam gereja gothik di Nantes, barat Perancis, namun berjaya dikawal pihak bomba selepas beberapa jam, kata perkhidmatan kecemasan.

Menurut sumber rasmi, insiden berkenaan memusnahkan bahagian dalaman gereja, namun kerosakan itu tidak seburuk seperti yang berlaku ke atas Gereja Notre-Dame di Paris tahun lalu.

Pihak bomba dengan 100 anggota dikejarkan ke tempat kejadian, sejurus sebelum jam 8 pagi waktu tempatan, sebaik menerima laporan berhubung kebakaran di Gereja St Peter dan St Paul itu.

Selepas dua jam, pasukan kecemasan berjaya mengawal kebakaran di bangunan gothik yang dibina antara kurun ke-15 dan ke-19, kata ketua serantau jabatan bomba, Jeneral Laurent Ferlay.

Perdana Menteri, Jean Castex berkata beliau akan melawat lokasi kejadian lewat hari ini.

“Saya mahu tahu apa yang berlaku, tapi terlebih dahulu saya akan pergi untuk menunjukkan solidariti bersama penduduk Nantes,” katanya kepada wartawan. – AFP

Kelihatan sisa-sisa piano terbakar selepas terjatuh dari tingkat pertama semasa kebakaran di katedral Saint-Pierre-et-Saint-Paul di Nantes, barat Perancis pada 18 Julai 2020. – AFP