Kebangkitan Gunners dapat pujian pengurus

LONDON, 20 SEPT – Mikel Arteta memuji kekuatan mentaliti yang ditunjukkan oleh Arsenal untuk meraih kemenangan minit akhir menerusi Eddie Nketiah dan menewaskan West Ham 2-1 meskipun menunjukkan persembahan yang kurang menyerlah di Stadium Emirates.

The Gunners kini menduduki kedudukan yang sama dengan Everton dan Crystal Palace dengan mengutip mata penuh di kedudukan teratas liga selepas dua perlawanan, tetapi menunjukkan permainan yang berbeza di bawah kendalian Arteta. Jaringan Michail Antonio menyamakan kedudukan selepas gol pembukaan dari Alexandre Lacazette buat pasukan pelawat, West Ham berjaya mencipta beberapa peluang.

Tandukan pada separuh masa kedua menerusi Antonio terkena tiang gol, tetapi Arsenal kekal cekal mengintai peluang untuk memenangi perlawanan di mana larian Dani Ceballos melepasi kawalan pertahanan West Ham untuk membuat hantaran kepada Nketiah, yang dengan mudah menjaringkan gol.

“Saya sangat gembira kerana dapat mengutip tiga mata dan inilah masanya untuk mengkaji secara betul-betul kerana kami mempunyai banyak isu,” kata Arteta.

“Apa yang saya mahu ialah langkah yang diambil oleh pemain dalam 25 minit terakhir dia mana saya boleh saksikan mereka kehilangan semangat dan kemudian mereka kembali bangkit dan mungkin jika beberapa bulan sebelum ini kami akan mendapat keputusan seri atau tewas dalam perlawanan seperti ini dan hari ini kami berjaya meraih kemenangan.

“Pada penghujungnya kita mesti mencari jalan penyelesaian kerana akan ada perlawanan seperti ini sepanjang musim,” katanya.

Selepas menjuarai Piala FA dan Community Shields serta memulakan musim ini dengan cemerlang dengan mencatat kemenangan 3-0 ke atas Fulham pada minggu pembukaan, Arsenal dijangka akan menewaskan pasukan West Ham dengan mudah selepas pasukan tersebut dijinakkan oleh Newcastle minggu lalu. – AFP

Reaksi Eddie Nketiah selepas menjaringkan gol ketika menentang West Ham. Pengurus Arsenal, Mikel Arteta memuji kekuatan mentaliti yang ditunjukkan oleh Arsenal untuk meraih kemenangan minit akhir pada perlawanan di Stadium Emirates