Kebanjiran minyak? Australia rebut peluang bina simpanan strategik

SYDNEY, 22 APRIL – Australia berkata hari ini ia akan mengambil kesempatan daripada harga rendah minyak untuk membangun simpanan minyak strategik yang sudah lama diperlukan, yang akan ditempatkan di Amerika Syarikat (AS).

Dengan permintaan minyak global perlahan disebabkan lockdown virus seluruh dunia, harga minyak mentah bertukar negatif dan kemudahan penyimpanan melebihi hadnya, Menteri Tenaga, Angus Taylor berkata sudah tiba masanya untuk bertindak.

Australia sudah lama memiliki salah satu simpanan minyak kecemasan terendah di dunia yang membangun, mengakibatkannya terdedah pada peristiwa ketegangan di kawasan berbahaya seperti Semenanjung Hormuz.

Taylor berkata Australia akan membelanjakan Aus$94 juta (AS$59 juta) untuk mula membangunkan simpanan minyak yang ditubuhkan di tanah AS.

“Ini adalah peluang unik untuk memulakan simpanan minyak kerana kami menyaksikan harga minyak rendah dalam sejarah,” katanya.

“Sekarang masanya untuk bertindak. Kami akan memindahkan simpanan kami boleh akses, yang pada masa ini terletak di AS.” – AFP

Muncung pam dengan label pelbagai jenis minyak di Sydney pada 22 April. – AFP