Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Kedai gambar 71 tahun di Perak bakal ditutup

Oleh Salawaty Supardi

 

IPOH – Kepantasan perkembangan dan kecanggihan teknologi sememangnya sesuatu yang tidak dapat dinafikan memberi banyak kebaikan serta manfaat kepada kehidupan seharian. Namun, di sebalik semua itu terutama kecanggihan telefon pintar menyebabkan ada pihak yang terpaksa ‘gulung tikar’ kerana perniagaan kedai gambar serta studio perkahwinan milik keluarga yang diusahakan sejak 71 tahun yang lalu terus menanggung kerugian.

Premis yang tidak asing atau dianggap ‘legenda’ bagi masyarakat tempatan iaitu Chan Sam Lock di Jalan Sultan Idris di sini akan memberhentikan operasi buat selamanya pada 31 Ogos ini.

Pengarahnya, Chan Mun Loong, 63, berkata pihaknya membuat keputusan untuk menutup operasi kedai itu dua bulan lepas apabila ia menanggung kerugian sehingga RM200,000 setahun bagi tempoh dua tahun berturut-turut.

“Kalau dahulu, sehari boleh cetak sehingga 5,000 keping gambar, tapi sekarang 500 keping sehari pun susah sebab ramai ambil gambar gunakan telefon bimbit. “Telefon bimbit sekarang juga sangat canggih, malah mempunyai resolusi tinggi. Selepas itu, mereka tidak cetak tapi simpan dalam ‘pen drive’ atau terus kongsi dengan kawan-kawan atau keluarga,”katanya ketika ditemui Bernama di sini, baru-baru ini.

Chan yang mengendalikan perniagaan kedai itu bersama abangnya, Chan Mun Tong, 71, berkata kos sebulan operasi premis itu adalah kira-kira RM70,000 termasuk utiliti serta gaji pekerja seramai 18 orang.

Pengarah Chan Sam Lock Photo and Bridal Palace, Chan Mun Loong menunjukkan pelbagai sijil dan anugerah yang dimenangi ketika ditemui Bernama baru baru ini. – Bernama
Pengarah Chan Sam Lock Photo and Bridal Palace, Chan Mun Loong menunjukkan pelbagai sijil dan anugerah yang dimenangi ketika ditemui Bernama baru baru ini. – Bernama
Chan Sam Lock Photo and Bridal Palace akan menutup perniagaannya pada 31 Ogos ini selepas 71 tahun beroperasi akibat menanggung kerugian kerana ?kekurangan pelanggan. – Bernama
Chan Sam Lock Photo and Bridal Palace akan menutup perniagaannya pada 31 Ogos ini selepas 71 tahun beroperasi akibat menanggung kerugian kerana ?kekurangan pelanggan. – Bernama

“Dahulu kami ada kira-kira 50 pekerja tapi disebabkan keuntungan yang semakin kurang, jumlah tersebut dikurangkan dan pekerja yang ada sekarang kami terpaksa berikan pampasan kerana penutupan operasi,”katanya sambil melahirkan rasa sedih.

Chan berkata kedainya telah menerima pelbagai anugerah serta memenangi banyak pertandingan antaranya Gambar Perkahwinan Terbaik selain diiktiraf dalam Malaysia Book of Records sebagai Studio Perkahwinan Terbesar di Malaysia pada 1992. Katanya kedai tiga tingkat itu juga sering menjadi tumpuan pada Aidilfitri untuk mereka yang ingin mengabadikan kenangan bersama keluarga di dalam studio.

Bercerita lanjut, Chan berkata kira-kira lima tahun lepas pihaknya telah cuba menghasilkan dan menjual papan tanda menggunakan lampu LED sebagai antara alternatif untuk menjana keuntungan.

“Tapi tidak berhasil juga kerana keadaan ekonomi yang agak lembap menyebabkan orang kurang berbelanja,”katanya.

Chan berkata pihaknya berharap pelanggan yang belum mengambil gambar mereka di kedai itu boleh berbuat demikian sebelum 31 Ogos dan selepas itu mana-mana gambar yang tidak dituntut akan dimusnahkan. Selain itu, katanya pelbagai pakaian pengantin dan gaun yang ada di premis berkenaan akan dijual kepada butik pengantin serta orang ramai yang berminat.

“Barangan lain termasuk album dan bingkai gambar turut dijual dengan diskaun sehingga 40 peratus,”katanya yang akan berehat bersama keluarga selepas ini. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -