Tuesday, August 9, 2022
24.4 C
Brunei

Kedai pakaian terpakai semakin popular di Lubnan

-

BEIRUT – Aida melawat Cadoux, sebuah kedai pakaian terpakai di Zarif, sebuah kejiranan di ibu kota Lubnan Beirut, dan mula berhati-hati memilih baju daripada timbunan pakaian.

Dia mengambil sehelai baju dan bertanya: “Berapa harganya?”

Pemilik kedai itu Ghassan Khodari mendongak dari belakang rak pakaian dan menjawab: “135,000 pound Lubnan (LBP) (AS$5.80).”

Wanita berusia 45 tahun itu memutuskan untuk membeli semua pakaian untuk anak-anaknya dan dirinya sendiri dari kedai pakaian terpakai berikutan krisis ekonomi semasa dan kejatuhan mata wang negara di negaranya.

“Saya gembira dapat menemui pelbagai jenis pakaian di sini pada harga yang berpatutan, kerana saya tidak lagi dapat membeli dari pusat membeli-belah,” katanya kepada Xinhua.

Kedai pakaian terpakai, juga dikenali sebagai ‘baleh’ dalam bahasa Arab, bukanlah tempat membeli-belah yang popular untuk orang Lubnan pada masa lalu. Mereka pernah melawat pusat membeli-belah dan jalan-jalan membeli-belah terkenal lain di Hamra, Verdun, Jounieh dan Kaslik.

Seorang pelanggan membeli pakaian terpakai di Beirut, Lubnan. – Xinhua

Walau bagaimanapun, krisis kewangan yang teruk di Lubnan telah menyusut nilai pound Lubnan dan melumpuhkan pendapatan rakyat, memaksa mereka beralih ke kedai pakaian terpakai.

Khodari memberitahu Xinhua orang di kawasan kejiranannya sering mengunjungi Cadoux.

Jessica Saber, pemilik Vintage Soul, sebuah kedai pakaian terpakai di Jounieh, memberitahu Xinhua permintaan untuk kedainya telah meningkat sekitar 70 peratus sejak dua tahun lalu.

Saber memberitahu Xinhua orang Lubnan telah berubah fikiran, menjadi lebih terbuka untuk membeli pakaian terpakai berbanding sebelum krisis.

“Orang ramai tidak lagi berasa malu untuk membeli pakaian terpakai terutamanya apabila mereka menyedari produk kami bersih dan berkualiti,” katanya.

Saber menambah semakin banyak kedai pakaian terpakai telah dibuka di seluruh negara.

“Kedai-kedai pakaian terpakai telah menjadi begitu banyak di Lubnan sehingga kami mula merasakan persaingan,” katanya.

Permintaan tinggi untuk kedai-kedai pakaian terpakai mendorong FabricAID, sebuah perusahaan sosial Lubnan, untuk mencipta konsep baharu yang mana ia mengumpul pakaian, kasut dan aksesori baharu dan terpakai melalui rangkaian lebih daripada 150 tong koleksi pakaian yang diedarkan di seluruh negara.

Setelah dikumpul, pakaian itu diasingkan, dibersihkan dan kemudian dijual di kedai pakaian terpakai mereka yang dinamakan ‘Souk el-khlanj’ pada harga antara 2,000 LBP hingga 10,000 LBP, kata Loulya Halwany, pengurus pemasaran kanan di FabricAID.

Halwany menambah FabricAID juga menubuhkan kedai pakaian terpakai yang dinamakan ‘Souk Okaz’ untuk golongan berpendapatan sederhana, membolehkan mereka menjual pakaian dan membeli pakaian terpakai sebagai balasan untuk keuntungan kecil bagi menampung kos operasi ‘Souk el-Khlanj’.

Lubnan telah mengalami krisis kewangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang menyebabkan kejatuhan mata wang tempatan dan penurunan nilai gaji, menjerumuskan lebih 78 peratus penduduk ke dalam kemiskinan. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -