Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Kedutaan Afghanistan ditutup secara kekal di New Delhi

  NEW DELHI, 24 NOV – Kedutaan Afghanistan di New Delhi ditutup selama-lamanya, demikian diumumkan hari ini, berikutan cabaran-cabaran daripada kerajaan India dan kekurangan sokongan diplomatik.

  Dalam kenyataan akhbar, ia berkata keputusan itu sudah berkuat kuasa mulai kelmarin dan susulan langkah awal kedutaan untuk menghentikan operasi bermula 1 Oktober lalu kerana ketiadaan kerajaan yang diiktiraf di Kabul.

  Pada masa itu, ia berkata ia akan terus menyediakan perkhidmatan konsular kecemasan kepada warga Afghanistan.

  Kedutaan berkata keputusan awal itu dibuat “dengan harapan bahawa pendirian kerajaan India akan berkembang dengan baik untuk kesinambungan biasa Kedutaan Republik Islam Afghanistan di New Delhi.”

  Tetapi dalam lapan minggu sejak itu, kedutaan menghadapi pilihan yang sukar kerana “tekanan berterusan daripada kedua-dua Taliban dan kerajaan India untuk melepaskan kawalan.”

  Tiada komen segera oleh Kementerian Hal Ehwal Luar India.

  India tidak mengiktiraf kerajaan Taliban, yang merampas kuasa di Afghanistan pada Ogos 2021, dan memindahkan kakitangannya sendiri dari Kabul sebelum pengunduran Amerika Syarikat dari Afghanistan dua tahun lalu. India tidak lagi mempunyai kehadiran diplomatik di sana. India berkata ia akan mengikut telunjuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam memutuskan sama ada mengiktiraf kerajaan Taliban.

  Kedutaan Afghanistan di New Delhi dikendalikan oleh kakitangan yang dilantik oleh kerajaan terdahulu Presiden Afghanistan yang digulingkan, Ashraf Ghani, dengan kebenaran daripada pihak berkuasa India.

  Dalam kenyataannya pada hari ini, misi itu berkata tidak ada diplomat dari Republik Afghanistan di India, dan mereka yang berkhidmat dengan kedutaan telah selamat sampai ke negara-negara ketiga. – AP

  Kedutaan Afghanistan di New Delhi ditutup selama-lamanya, ia mengumumkan pada hari ini, kerana cabaran-cabaran daripada kerajaan India dan kekurangan sokongan diplomatik. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...