Friday, October 7, 2022
23.1 C
Brunei

Kedutaan Arab Saudi sambut Hari Kebangsaan ke-92

-

Oleh Mu’min Karim & Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 SEPT – Kedutaan Besar Kerajaan Arab Saudi di Negara Brunei Darussalam menyambut Hari Kebangsaan Kerajaan Arab Saudi ke-92 dengan majlis resepsi di Tarindak D’Polo, Jerudong, malam ini.

Hadir bagi mewakili kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof dan datin.

Duta Besar Istimewa dan Mutlak Kerajaan Arab Saudi ke Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Emad bin Abdulaziz Al Muhana dalam ucapannya menyentuh beberapa perkara terutamanya mengenai perkembangan kerajaan Arab Saudi yang kini melalui dasar pemodenan walaupun berdepan dengan cabaran serantau dan di peringkat antarabangsa di bawah pimpinan Raja Salman bin Abdul-Aziz Al Saud, Penjaga Dua Masjid Suci, dan Putera Mahkota Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Timbalan Perdana Menteri Kerajaan Arab Saudi.

“Pada Januari 2021, Putera Mahkota Mohammed bin Salman telah melancarkan idea dan visi yang akan mentakrifkan semula konsep pembangunan bandar pada masa hadapan yang bebas jalan raya, kereta dan pelepasan karbon yang dikenali sebagai The Line. 

“Projek yang akan menampung 9 juta rakyat dan penduduk itu berukuran 200 meter lebar dan dengan kepanjangan 170 kilometer,” ujarnya. 

Majlis terdahulu dimulakan dengan nyanyian lagi kebangsaan Negara Brunei Darussa-lam dan kerajaan Arab Saudi.

Kemudian, ia diikuti dengan majlis memotong kek yang disempurnakan oleh Yang Berhormat Menteri di JPM dan Duta Besar Kerajaan Arab Saudi, bersama Duta Besar Istimewa dan Mutlak Qatar ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Jassim Ali Abdullah Al-Obaidli.

Majlis juga dimeriahkan dengan persembahan kebudayaan oleh kumpulan Canang Seri Mahkota dan pameran termasuk buku-buku, poster dan artifak.

Yang Berhormat Menteri di JPM bersama-sama memotong kek sempena Hari Kebangsaan Kerajaan Arab Saudi ke-92.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -