Keganasan gegarkan negeri mengundi di India

KOLKATA, 6 APRIL – Keganasan terbaharu menggegarkan negeri bergolak Bengal Barat hari ini ketika India mengadakan pilihan raya demokratik terbesar dalam masa dua tahun, dengan 175 juta orang layak mengundi dalam pilihan raya kawasan.

Bengal Barat di timur India merupakan negeri paling penting bagi parti nasionalis Hindu pimpinan Perdana Menteri NarendraModi, BJP yang cuba meraih kuasa di sana buat kali pertamanya.

Negeri itu mempunyai populasi kira-kira 90 juta, menyaksikan beribu-ribu pembunuhan dalam beberapa dekad keganasan politik dan kempen semasa pula telah mencetuskan pertempuran maut antara penyokong BJP dan parti TMC.

TMC diketuai pengkritik lantang Modi, Mamata Benerjee telah menuduh BJP cuba membawakan visi politik sektarian ke dalam negeri itu yang mempunyai minoriti Muslim yang besar.

Tembakan dilepaskan hari ini di luar beberapa pusat pengundian semasa pertempuran di luar ibu negeri, Kolkata, mengakibatkan sekurang-kurangnya 20 orang cedera, kata polis. Pegawai kanan BJP, DilipGosh memberitahu AFP pengundi digertak dan ibu seorang penyokong parti itu dibunuh oleh penyokong TMC namun dinafikan oleh TMC. Polis memberkas tiga orang.

Pilihan raya diadakan meskipun India mengalami peningkatan drastik dalam jangkitan koronavirus, dengan beberapa kawasan melaksanakan sekatan ke atas pelbagai kegiatan. – AFP