Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Kehangatan suasana Syawal masih terasa

  Oleh Yusrin Junaidi & Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 MEI – Bulan Syawal tinggal beberapa hari sahaja lagi, namun kemeriahannya masih terasa di negara ini dengan majlis-majlis sambutan dan rumah terbuka yang dianjurkan oleh pelbagai pihak.

  Pasukan Kadet Polis adalah antara yang tidak melepaskan peluang bulan mulia ini untuk mengeratkan silaturahim bersama guru-guru sekolah dengan mengadakan Majlis Sambutan Hari Raya di Dewan Bankuet Mes, Kompleks Ibu Pejabat Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB), kelmarin.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Pesuruhjaya Polis, Dato Paduka Seri Haji Mohammad Irwan bin Haji Hambali.

  Turut hadir ialah Komandan Pusat Latihan Polis Gadong, Penguasa Kanan Polis Haji Mohd Noor bin Haji Abdul Rahman, ahli-ahli Jawatankuasa Guru-guru Pengawas Pasukan Kadet Polis serta wakil-wakil dari Ketua Unit Beruniform Jabatan Pendidikan Korikulum Kementerian Pendidikan, Jabatan Pengajian Islam, institut pengajian tinggi, Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB), Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE), pengetua-pengetua sekolah menengah dan dari Mahad Islam Brunei.

  Majlis sambutan dimeriahkan dengan persembahan lagu-lagu raya oleh para pelajar dari sekolah-sekolah yang terlibat.

  Haji Abdul Rajid menyampaikan cenderahati kepada Haji Mohd Serudin pada majlis Aidilfitri PDI di Temburong.
  Dato Paduka Seri Haji Mohammad Irwan bergambar ramai bersama para tetamu dan Pasukan Kadet Polis pada majlis sambutan Lebaran di Dewan Bankuet Mes, Kompleks Ibu Pejabat PPDB.
  Haji Mohd Serudin semasa menghadiri majlis ramah mesra Aidilfitri di Balai Ibadat Kampung Sibut, Temburong.
  Mantan warga RTB bergambar ramai pada majlis sambutan itu.
  KANAN: Pengiran Haji Nordin bergambar ramai bersama warga PERBEKAL yang hadir pada majlis di Tutong.

  Sementara itu, pagi tadi, Pusat Dakwah Islamiah (PDI) melalui Bahagian Pengembangan Dakwah telah mengadakan Majlis Ramah Mesra Hari Raya Aidilfitri bersama mualaf di Daerah Temburong yang berlangsung di Balai Ibadat Kampung Sibut.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Timbalan Setiausaha Tetap di Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang.

  Turut hadir ialah Pengarah PDI, Haji Abdul Rajid bin Haji Mohd Salleh dan Yang Di-Pertua Persatuan Saudara Baharu Daerah Temburong, Awang Muhammad Ashim Amrullah bin Abdul Rahman Menchok.

  Majlis memberi peluang kepada mualaf di kawasan pedalaman bagi sama-sama merasa dan melihat dengan lebih dekat suasana kemeriahan sambutan Hari Raya Aidilfitri di samping mengeratkan silaturahim antara pegawai PDI dengan para mualaf di kawasan pedalaman.

  Baru-baru ini pula, mantan warga Radio Televisyen Brunei (RTB) yang pernah bekerja bersama di pelbagai bahagian dan stesen penyiaran juga telah mengadakan majlis sambutan di salah sebuah restoran di ibu negara.

  Selain menyambut Hari Raya Aidilfitri, perjumpaan itu secara tidak langsung dapat mengeratkan lagi silaturahim yang sedia ada.

  Manakala itu, seramai 100 orang ahli Persatuan Belia Kampung Lambak (PERBEKAL) berkumpul bersama keluarga di salah sebuah restoran di Jalan Tutong, bagi merayakan sambutan Hari Raya Aidilfitri, baru-baru ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Yang Di-Pertua PERBEKAL, Pengiran Haji Nordin bin Pengiran Haji Mahmud.

  Turut hadir ialah Ketua Kampung Lambak B selaku Pengerusi Berterusan, Pengiran Jofri bin Pengiran Haji Zaidi.

  Majlis dimeriahkan dengan persembahan nyanyian oleh ahli-ahli dan keluarga selain cabutan bertuah serta pakaian tercantik.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...