Kehilangan anggota bukan halangan kongsi ilmu

KARHE, INDIA – Kehilangan kedua-dua belah tangan dan kaki tiga tahun lalu akibat menghidap gangren, tidak menghentikan impian Pratibha Hilim untuk kembali ke kelas malah memberinya kekuatan untuk bertahan.

Wanita berusia 51 tahun itu kini menjalani pembelajaran dari rumah, menggunakan pen atau sebatang kapur yang diikat pada lengannya, demi anak-anak muda dalam komuniti terpencil di mana peluang untuk pendidikan adalah terhad.

“Saya seorang guru, justeru saya tidak boleh duduk diam tetapi perlu melakukan sesuatu bagi kanak-kanak iaitu mengajar mereka atau bersama mereka,” katanya kepada AFP di desa Karhe, beberapa jam memandu di timur Mumbai.

“Saya menyayangi kanak-kanak sejak kecil dan jika saya tidak melakukan apa-apa, saya akan berada di dunia yang berbeza, memikirkan apa yang akan berlaku kepada saya.”

Hilim mengalami demam pada tahun 2019 yang sangat teruk sehingga tidak sedarkan diri. Doktor mendiagnosisnya menghidap demam denggi akut dan memberitahunya serangan gangren memerlukan pemotongan tangan kanannya.

Kelihatan Pratibha Hilim memasang sebatang kapur pada lengannya sebelum memulakan pembelajaran. – AFP
Hilim ketika mengajar pelajar di Karhe. – AFP

Dalam beberapa minggu, jangkitan itu memaksa pakar bedah untuk memotong tangannya yang satu lagi dan kedua-dua kakinya di bawah lutut.

“Apabila mereka memotong tangan pertama saya, saya berasa sedih kerana saya tidak dapat berbuat apa-apa lagi. Saya mengalami kemurungan dan tidak bercakap dengan sesiapa selama lapan hari,” katanya. Dengan galakan daripada keluarganya selama berbulan-bulan pemulihan, Hilim mencari tujuan untuk kembali mengajar.

Dia telah bekerja selama hampir tiga dekad di sekolah rendah tempatan tetapi pada tahun 2020, sekolah ditutup berikutan wabak koronavirus, dan dia mula mengajar di rumah bagi kanak-kanak yang keluarganya tidak mempunyai wang untuk membayar pembelajaran dalam talian.

Sekolah dibuka semula awal tahun ini, tetapi 40 orang kanak-kanak dari kampung itu masih datang ke rumah Hilim untuk kelas biasa.

“Anak-anak saya suka belajar,” kata Eknath Laxman Harvate, seorang petani dan buruh, yang mana anak perempuannya adalah pelajar tetap Hilim.

Seperti kebanyakan orang di Karhe, Harvate terpaksa berhenti sekolah dan bekerja ketika masih remaja kerana keluarganya tidak mempunyai wang untuk menyara pendidikannya. Dia memberitahu AFP dia mahukan masa depan yang lebih baik untuk anak-anaknya sendiri.

“Kami akan mendidiknya sehingga dia mahu,” kata Harvate. “Saya harap saya dapat menyambung belajar… saya rasa sedih kerana masalah di rumah saya tidak dapat meneruskan dan terpaksa bercucuk tanam.”

Hilim, seperti kebanyakan pelajarnya, adalah seorang Adivasi, istilah umum untuk ahli masyarakat puak asli India.

Adivasi di seluruh negara tertakluk kepada diskriminasi yang berakar umbi dan pengasingan geografi mereka yang menyebabkan tidak mendapat bahagian daripada ekonomi India yang berkembang pesat.

Banyak keluarga di Karhe terpaksa memberhentikan persekolahan anak-anak mereka supaya mereka boleh bekerja untuk meningkatkan pendapatan isi rumah yang tidak seberapa.

“Apabila sudah boleh membaca dan menulis, itu sudah memadai, bermakna anak-anak sudah bersedia untuk bekerja di ladang,” kata Hilim.

Tetapi Hilim yang kini menunggu anggota palsu dipasang, mahu mendorong anak-anak untuk terus belajar dan menentukan nasib mereka sendiri. Dia berkata perjuangannya sendiri untuk kembali ke kelas adalah bukti keazaman yang kuat.

“Saya fikir tanpa anggota badan saya bukanlah sesiapa, tetapi kemudian saya teguhkan fikiran saya,” katanya.

“Saya memutuskan bahawa saya boleh melakukan segala-galanya dan akan melakukan segala-galanya.” – AFP