Kejohanan perlumbaan simulasi mula 29 Sept ini

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 SEPT – Buat kali pertama, Porsche Asia Pacific dan Porsche Cars Australia dengan kerjasama Forza Motorsport 7 akan mengadakan kejohanan perlumbaan simulasi, Porsche Asia Pacific Forza Cup.

Kejohanan itu pada masa ini, dibuka bagi penyertaan dalam talian dan dijangka akan menyaksikan penyertaan daripada pemandu-pemandu maya terbaik di Asia Pasifik bertanding di litar perlumbaan yang mencabar serta menarik, Forza Motorsport 7 iaitu Bathurst, Nurburgring, Le Mans, Silverstone dan Hockenheimring.

Pemandu perlumbaan akan bertanding dan mengumpul mata dalam tiga perlumbaan kelayakan Rival, setiap satu mengambil tempat dalam tempoh seminggu bermula 29 September hingga 18 Oktober. Di akhir perlumbaan kelayakan Rival ke-3, 16 orang pelumba teratas yang mempunyai mata terbanyak akan layak sebagai finalis di mana jumlah maksimum finalis dari negara yang sama ialah tiga orang.

Para finalis berkenaan kemudian akan beraksi untuk menjadi juara pertama bagi Porsche Asia Pacific Forza Cup di mana perlumbaan akhir adalah pada 31 Oktober depan.

Kesemua 16 orang finalis dan tiga peserta teratas perlumbaan akhir berkenaan akan memenangi hadiah daripada Porsche Driver’s Selection dan Hugo Boss, iaitu penaja rasmi bagi Porsche Asia Pacific Forza Cup.

Juara bagi kejohanan berkenaan akan berpeluang untuk berlumba di atas litar ikonik di Porsche Experience Centre Hockenheimring pada 2021 di mana mereka akan dibawa untuk merasai sendiri pengalaman pemanduan di atas litar yang dinamik itu.

Kejohanan dalam talian itu adalah dibuka bagi pemain-pemain di rantau Asia Pasifik yang memegang pas permaian Xbox dan mempunyai akses kepada komputer, Xbox One, Xbox One S atau Xbox One X.

Porsche Asia Pacific dan Porsche Cars Australia dengan kerjasama Forza Motorsport 7 akan mengadakan kejohanan perlumbaan simulasi, Porsche Asia Pacific Forza Cup. – Gambar serahan Porsche Centre Brunei