Kejohanan PGA AS sedia diadakan tanpa peminat

LOS ANGELES, 15 APRIL – Ketua eksekutif PGA Seth Waugh berkata kelmarin bahawa pihak penganjur mempertimbangkan beberapa senario bagi Kejohanan PGA AS yang sekarang dijadualkan pada 6 hingga 9 Ogos di San Francisco.

Waugh, dalam temu bual dengan stesen radio SiriusXM, berkata pilihan pertama adalah kejohanan akan dimainkan seperti jadual sedia ada di Harding Park.

Pilihan kedua ialah mengadakan kejohanan besar tahunan pertama di sana tetapi tanpa kehadiran penonton dan potensi pilihan ketiga ialah memindahkan ke lokasi yang lain sekiranya bermain di California terbukti mustahil.

Kejohanan telah ditunda dari bulan Mei dengan pandemik koronavirus telah menamatkan kalender golf bersama dengan sukan-sukan lain di seluruh dunia. Dengan perubahan rancangan yang telah dipersetujui oleh badan pengurusan golf, Kejohanan PGA AS pada bulan Ogos dan diikuti oleh Terbuka AS pada bulan September dan Masters di Augusta National pada bulan November. Terbuka Britain telah dibatalkan.

“Rancangannya adalah melakukannya dengan keadaan seperti biasa yang mungkin, dengan penonton, semestinya, dan mempunyai kejuaraan PGA yang sedikit normal di Harding Park,” kata Waugh.

“Jalan yang paling selamat, dan/atau satu-satunya jalan ialah melakukan tanpa peminat, kami bersedia sepenuhnya untuk melakukan itu. Kami percaya melakukannya sebagai kejohanan dalam televisyen adalah patut dilakukan tanpa mengira sama ada peminat di sana atau tidak.

“Semestinya, ia akan mengubah pengalaman, tetapi kami rasa dunia sedang dahagakan hiburan, terutama dalam sukan.”

Waugh berkata jika pihak berkuasa California atau San Francisco membuat keputusan bahawa kejohanan itu tidak boleh diadakan di Harding Park, PGA akan cuba untuk mencari padang golf alternatif.

“Ia akan menjadi lebih mudah jika tiada peminat yang perlu memikirkan tentang ini,” katanya. – AFP