Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  ‘Kekalkan perpaduan rakyat dengan persefahaman’

  KOTA KINABALU, 28 SEPT – Usaha memupuk perpaduan ummah menuntut keikhlasan dan persefahaman bagi memastikan ia terus terpelihara sekali gus mengekalkan keharmonian hidup dalam kalangan rakyat terutama di Sabah dan Malaysia.

  Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin berkata perpaduan sangat penting kerana ia merupakan faktor utama yang menjadi tunjang kepada kelestarian negeri serta negara dalam melakar kemajuan dan kesejahteraan rakyat.

  Justeru beliau berkata, pengukuhan persaudaraan dalam kalangan umat Islam dan perpaduan masyarakat pelbagai bangsa dan suku kaum, budaya serta agama perlu diperkasa secara berterusan.

  “Perpaduan itu menuntut keikhlasan dan persefahaman daripada kita semua dan usaha menyemai perpaduan perlu dilakukan, selami (hayati sunnah) Baginda Rasulullah SAW.

  “Jadikan kemanisan iman dan kebahagiaan hidup kita ini sesuai dengan matlamat hidup sebagai hamba Allah. Saya juga mengajak hadirin sekalian menzahirkan kasih sayang kepada Baginda Rasulullah SAW,” katanya dalam perutusan pada Majlis Perhimpunan Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Sabah 1445H/2023M di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini hari ini.

  Turut hadir Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor; Timbalan Ketua Menteri III, Datuk Shahelmey Yahya; Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Seri Kadzim M Yahya serta Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif. – Bernama

  Tun Juhar Mahiruddin (depan empat, kiri) bersama Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor (depan tiga, kanan) bersama orang ramai ketika menyertai perarakan Sambutan Maulidul Rasul dari Padang Merdeka ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...