Friday, September 30, 2022
24.8 C
Brunei

Kekalkan warisan tradisi mi potong pisau

-

BEIJING – Sejak 18 tahun lalu, ramai pelanggan beratur untuk makan tengah hari dan makan malam di hadapan restoran mi Zhao Xiping, Zhaolaoqi di Taiyuan, wilayah Shanxi.

Zhao, pewaris kelima mi potong pisau Zhaolaoqi, yang telah disenaraikan sebagai warisan budaya tidak ketara peringkat bandar di Taiyuan, berpindah ke bandar dari Datong pada tahun 2004 dan membuka restoran itu.

“Mi potong pisau Datong adalah salah satu hidangan mi paling terkenal di Shanxi,” katanya.

“Zhaolaoqi, merujuk kepada teknik memasak keluarga saya, bermula pada zaman pemerintahan Maharaja Dao-guang dari Dinasti Qing (1644-1911).”

Zhao belajar daripada bapanya dan mengembangkan kemahiran dan alatan memasaknya sendiri sehingga mendapat pelanggan yang semakin ramai.

Proses membuat mi bermula dengan mencampurkan kira-kira 1 kilogram tepung dengan 0.3kg air dan menguli doh. Pembuat mi kemudian meratakan adunan dengan penggiling roti selepas dipadatkan menggunakan tiang kayu. Doh kemudiannya dilipat menjadi bentuk tortila dan dipotong dengan pisau.

Selepas mi dimasak dalam periuk berisi air mendidih, pelanggan boleh memilih perapan yang berbeza dan sayur-sayuran bermusim sebagai penambah pada mi tersebut.

Zhao telah membuka restoran di luar Shanxi, termasuk di wilayah Heilongjiang, Liaoning dan Henan serta wilayah autonomi Inner Mongolia.

“Saya harap saya dapat membawa makanan tradisional Shanxi ke setiap pelosok negara malah ke luar negara dan membantu lebih ramai orang merasai budaya di kampung halaman saya,” katanya. – ANN/The China Daily

Zhao Xiping pewaris kelima mi potong pisau Zhaolaoqi, yang telah disenaraikan sebagai warisan budaya tidak ketara peringkat bandar di Taiyuan, wilayah Shanxi. – ANN/The China Daily
Kelihatan Zhao Xiping membuat mi potong pisau di restorannya. – ANN/The China Daily
Gambar menunjukkan mi potong pisau buatan Zhao. – ANN/The China Daily
Peralatan yang digunakan untuk memotong mi. – ANN/The China Daily
Sebuah keluarga menikmati mi buatan Zhao. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -