Kelebihan sabun zaitun Syria

ALEPPO, SYRIA – Dakka Kadima, sebuah syarikat perniagaan terkemuka Syria yang menghasilkan sabun minyak zaitun asli dan produk tradisional lain, menganggap China sebagai satu pasaran cerah yang akan membantu syarikat berkenaan memperoleh pengiktirafan antarabangsa.

Syarikat yang berpangkalan di Aleppo itu, dengan namanya berasal daripada istilah Arab yang biasanya merujuk kepada benda-benda lama dan tradisional, menghasilkan pelbagai jenis sabun zaitun, ada di antaranya dengan bau Oud, yang lainnya dengan bau harum tempatan yang mewakili minyak wangi tradisional negara-negara Arab pada umumnya dan Syria khususnya.

Ketika satu lawatan ke bilik pameran syarikat, yang terletak di firma yang telah diubahsuai mengikut gaya Arab di bandar lama Aleppo, pelbagai jenis produk disusun dengan kemas dalam bilik, daripada syampu, sabun mandian hingga kepada pelbagai jenis sabun zaitun.

Dakka Kadima mengambil bahagian dalam Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE) Kedua yang diadakan dari 5 November hingga 10 November di Pusat Pameran dan Konvensyen Nasional di Shanghai.

Bagi syarikat Syria ini, eksport itu merupakan satu peluang keemasan untuk memperkenal dan mempromosi produknya kepada segmen pengguna dan perniagaan China yang lebih luas.

Shahm Dahhan (kiri), ketua perhubungan awam syarikat sabun zaitun Dakka Kadima, bercakap dengan ejen pemasaran syarikat Tarek al-Shami di bilik pameran syarikat di Aleppo, utara Syria pada 24 November. – Xinhua

Shahm Dahhan, ketua perhubungan awam Dakka Kadima, memberitahu Xinhua bahawa syarikatnya bercita-cita untuk memantapkan kehadirannya dalam pasaran China.

“Kami bercita-cita mempunyai eksport besar ke pasaran China dan ia akan dianggap sebagai satu urus niaga amat berjaya. Setakat ini kami telah melihat produk kami mene-rima sambutan memberangsangkan daripada penduduk China,” kata beliau.

Menurut Dahhan, apa yang menjadikan produk paling laris untuk syarikat ini terletak pada ramuan semula jadi yang digunakan untuk menghasilkan sabun dan produk lain.

Sumber semula jadi sedemikian menarik pelanggan China yang suka alam semula jadi dan memilih produk daripada sumber asli, kata beliau.

Cuaca di Syria, terutamanya di Aleppo, menjadikan sabun zaitun satu industri berjaya dalam negara, dan Aleppo telah menjadi tempat terbaik untuk mengeluarkan sabun zaitun, di mana pemprosesan selama satu tahun diperlukan untuk membolehkan sabun zaitun sedia digunakan, kata Dahhan.

Dakka Kadima telah mengeksport sabun zaitunnya ke banyak negara termasuk Perancis, Iraq, Algeria, Lubnan dan negara Teluk, tambah beliau.

Tarek al-Shami, ejen pemasaran Dakka Kadima, memberitahu Xinhua bahawa slogan syarikat ‘Kembali ke Alam Semula Jadi’ dan produk asli 100 peratus amat dialu-alukan di China.

“Penyertaan kami dalam CIIE dianggap pintu masuk untuk produk kami mencapai peringkat antarabangsa dan ia merupakan matlamat utama syarikat,” kata beliau. – Xinhua