Keluarga pendorong bangkit lawan COVID-19

Oleh Nurdiyanah R.
Gambar serahan Kementerian Kesihatan dan Dayangku Suria Nadia

‘Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul’ adalah peribahasa yang tepat bagi menggambarkan pahitnya pengalaman yang dialami insan-insan yang pernah dijangkiti COVID-19, lebih-lebih lagi yang mengalami simptom-simptom teruk sehingga ada yang bertarung nyawa dengan virus pandemik ini.

Namun ketika dunia dan tanah air kita masih dibelenggu dengan ancaman wabak ini, pastinya apabila kita merenung sejenak kisah-kisah bekas pesakit COVID-19 pastinya ia suatu perkara yang boleh membuka mata kita semua betapa berharganya nilai sebuah kesihatan itu sehingga perlunya kita seluruh lapisan masyarakat untuk memainkan peranan masing-masing demi sama-sama melindungi diri dan insan-insan di sekeliling.

“Masih segar di ingatan ini, apa yang dialami pada ketika itu, bermula daripada sakit kepala yang bukan seperti kebiasaannya dan diikuti dengan demam berpanjangan dalam seharian meskipun sudah berusaha mengambil ubat mengikut tempoh jam tertentu, namun demam semakin menjadi-jadi.

“Bahkan saya juga sempat menjalani ujian ART sendiri dan keputusan yang diperolehi negatif tetapi dikhuatiri juga mungkin cara penggunaan saya kurang tepat. Sehingga ke waktu subuh, keadaan demam masih tiada perubahan, lalu saya terus berjumpa doktor di bahagian kecemasan Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) dan menjalani ujian swab dan ketika itu suhu badan mencecah 40 darjah Celsius,” itulah antara perkongsian salah seorang bekas pesakit COVID-19, Dayangku Suria Nadia binti Pengiran Haji Ahmad, ketika mengimbau kembali saat-saat sebelum disahkan positif pada 19 September lalu, semasa berkesempatan ditemui penulis dan rakan-rakan media secara maya, baru-baru ini.

Insan-insan terdekat turut positif

Berkongsi cerita lebih lanjut, wanita berusia 45 tahun ini menyatakan pada saat menanti panggilan daripada pihak petugas kesihatan untuk pengesahan keputusan ujian swab bagi dirinya, tanpa berlengah lagi dia terus menyarankan anak perempuannya untuk menjalani ujian swab disebabkan pada ketika itu salah seorang anak saudaranya yang tinggal bersama mereka turut mengalami demam.

Turut mengalami pengalaman jangkitan COVID-19 bersama Dayangku Suria Nadia ialah anak perempuan beliau serta anak saudaranya yang turut disahkan positif pada hari yang sama.
Salah seorang bekas pesakit COVID-19, Dayangku Suria Nadia (dua dari atas kanan) semasa berkesempatan ditemui penulis dan rakan-rakan media secara maya.

Tambahnya lagi, dengan kehendak Allah SWT jua, pada hari yang sama beliau bersama anak perempuannya serta anak saudaranya itu disahkan positif, mereka diarahkan menjalani tempoh kuarantin di Bangunan Tambahan Pusat Pengasingan Kebangsaan (NICE), Hospital Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah (PMMPMHAMB), Tutong disebabkan beliau mengalami simptom-simptom tertentu.

“Sejujurnya saya menangis apabila menerima keputusan positif COVID-19. Perasaan takut dan gelisah sentiasa menyelubungi diri pada ketika itu.

“Apa yang terbayang di dalam fikiran hanyalah kekhuatiran tahap kestabilan kesihatan yang dialami seperti mana banyak cerita dan pengalaman yang didengar daripada para pesakit di pusat pengasingan sebelumnya begitu menakutkan sehingga ada yang memerlukan bantuan mesin pernafasan untuk berta-rung nyawa.

“Mereka berdua tiada mengalami sebarang gejala, namun saya mengalami simptom batuk dan sakit kepala disertai dengan tekanan darah yang tinggi.

“Oleh kerana tidak sedap hati jika berasingan bersama mereka yang masih berusia di bawah 12 tahun, maka saya memohon kepada petugas kesihatan untuk menempatkan kami bersama dalam satu tempat,” ujarnya lagi yang sebelumnya belum sempat menerima suntikan vaksin.

Bukan hanya itu, kekhuatiran insan ini semakin bertambah lagi apabila enam orang daripada ahli keluarga terdekat turut mendapat positif COVID-19 dan diarahkan mengikuti tempoh kuarantin di beberapa pusat pengasingan yang ditetapkan dan dua orang daripada mereka menjalani sesi kuarantin di rumah sahaja.

Mampukah diri ini bertahan?

Berbicara mengenai gejala COVID-19, pastinya setiap orang itu mengalami gejala yang berbeza. Namun bagi Dayangku Suria Nadia pastinya kesakitan yang dialaminya sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata sepenuhnya antaranya demam menggigil, batuk, hilang selera makan menyebabkan terjadinya gastrik sehingga muntah dan mengalami hidung berdarah.

Ketika dalam kuarantin di NICE, beliau berasa amat tertekan dengan segala kesakitan yang dirasai. Bayangkan masa banyak dihabiskan untuk tidur kerana badan terasa terlalu lemah dan seakan-akan tidak bermaya.

“Saya memaksa diri untuk makan, walaupun selera makan hilang begitu sahaja.

“Apa sahaja suapan yang dimakan menjadikan saya mual dan muntah sehingga naik gastrik.

“Begitu juga pernah beberapa kali keluar darah dari bahagian hidung meskipun suhu badan dalam keadaan normal.

“Selain itu, pernafasan tersekat juga pernah dirasai. Ditambah lagi, perut dan bahagian belakang badan mengalami kesakitan yang teramat sehingga berlarutan selama tiga hari.

“Mampukah saya bertahan? Diri ini kadang kala hampir berputus asa menahan segala kesakitan,” ujarnya dengan nada bersulam kesayuan.

Demi mereka saya bangkit

Dayangku Suria Nadia, yang juga seorang pengusaha kuih-muih sepenuh masa dalam talian ini, menyatakan meskipun sumber jangkitan tidak diketahui, namun hakikatnya, inilah takdir Allah SWT yang perlu beliau tempuhi dengan hati yang terbuka diiringi dengan usaha dan keyakinan pada diri sendiri untuk melawan penyakit ini.

“Saya berjuang untuk sihat kembali melawan virus ini, lebih-lebih lagi, di sisi saya, ada mereka berdua lagi yang turut menerima jangkitan yang sama.

Mengenang Allahyarham suami saya yang sudah tiada, saya bertanya pada diri sendiri, siapakah yang akan menjaga anak saya jika saya tiada? segala itu menguatkan diri ini lagi untuk cepat sembuh daripada ancaman virus ini.

“Sokongan panggilan secara maya daripada ahli keluarga juga menjadi pemangkin diri untuk sihat seperti sedia kala.

“Kerinduan kepada ahli keluarga dan suasana kediaman itu pasti ada.

“Dengan izin Allah SWT, kami semua termasuk ahli keluarga yang lain sudah disahkan negatif sehingga kini,” katanya dengan nada penuh kesyukuran.

Dayangku Suria Nadia menambah beberapa hari sebelum pemeriksaan ujian swab mereka disahkan negatif, mereka sempat dipindahkan bagi menjalani sesi kuarantin lanjut di COVID Holding Area Mahad (CHAM), Tutong sehingga dibenarkan pulang ke rumah untuk meneruskan sesi kuarantin kendiri pada 4 Oktober lalu.

Sebelum mengakhiri sesi pertemuan dalam talian, beliau juga sempat berkongsi meski pun sudah disahkan sembuh daripada jangkitan namun begitu sehingga kini beliau masih mengalami impak daripada Long COVID antaranya kadang kala deria rasa terganggu dan cepat merasa letih.

“Semua lapisan masyarakat perlu bersatu bersama pihak berkepentingan, kenanglah segala jasa dan pengorbanan para petugas barisan hadapan tanah air kita yang bertungkus-lumus sehingga kini, demi sama-sama memutus rangkaian wabak ini dari berleluasa dan juga berusaha membantu negara keluar daripada keadaan pandemik kepada endemik iaitu ke arah corak pemulihan negara dalam semua aspek kehidupan harian,” tegasnya dengan penuh ketulusan.