Saturday, March 25, 2023
22.9 C
Brunei

-

Keluarkan lebih 50 produk berasaskan cili

MELAKA – Baru setahun jagung bergelar usahawan sambal, Rohana Mohd Isa atau lebih dikenali sebagai Cikgu Ana berjaya mengeluarkan lebih 50 produk berasaskan cili seperti pes masakan, sambal, sos, acar dan produk sedia dimakan (ready to eat) sejak Oktober 2020.

Cikgu Ana, 62, seorang pesara guru subjek Sains Rumah Tangga berkata sebelum ini, beliau menjalankan perniagaan katering dan bakeri, namun terpaksa beralih angin kepada perusahaan sambal akibat pelbagai kekangan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ekoran penularan COVID.

“Alhamdulillah, saya sendiri tidak menjangkakan dapat mencapai ke tahap ini.

“Walaupun lama dalam bidang masakan, kejayaan ini juga dibantu pelbagai pihak seperti Jabatan Pertanian dan Majlis Amanah Rakyat (Mara).

“Setakat ini, pasaran kami hanya di dalam negara tetapi permintaan amat menggalakkan khususnya daripada peminat sambal dalam dan luar negara khususnya mereka yang melancong,” katanya kepada Bernama ketika ditemui pada Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) Negeri Melaka.

Pengasas R.M.I Industries, Rohana Mohd Isa bergambar bersama pelbagai jenis produk makanan sedia dimakan yang berasaskan sambal ketika ditemui di reruai pameran pada Program Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia negeri Melaka di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh. – Bernama
Pelbagai jenis sambal sedia dimakan dipamerkan dan dijual di reruai R.M.I Industries ketika tinjauan sempena Program Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia negeri Melaka. – Bernamas

Ibu kepada lima anak itu berkata semua produk keluarannya dihasilkan di kilangnya iaitu R.M.I Industries yang terletak di Jalan Tulang Daing, Masjid Tanah, Alor Gajah dan produk keluarannya memiliki pensijilan halal dan kini dalam peringkat akhir mendapatkan Skim Pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI).  

Katanya, antara pencapaian lain yang diperoleh dalam tempoh singkat itu ialah produk sambal bilis dan pucuk ubi garing mendapat anugerah Industri Asas Tani pada sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan negeri Melaka pada Julai lepas.

Cikgu Ana berkata antara produk yang mendapat permintaan tinggi ialah sambal bilis berapi, sambal bilis dan pucuk ubi garing, sambal garing ikan bilis dan sambal garing ikan bilis dan tempe.

“Produk terbaharu yang kita keluarkan ialah ready to eat atau sedia dimakan seperti sambal kerang, paru, asam pedas tetel dan rendang asam yang boleh dimakan dalam masa lima minit selepas bungkusan sambal dimasukkan dengan air panas dan sesuai untuk berjalan jauh,” katanya.

Mengulas strategi pemasarannya untuk mempromosikan produk keluarannya itu, katanya beliau kini giat menyertai pelbagai karnival dan ekspo termasuk Jelajah AKM kerana dapat mendekati orang ramai secara terus dan pada masa sama pengunjung boleh merasa produk jualannya.

“Setakat ini produk Cikgu Ana telah berada di Family Store, beberapa kedai runcit dan stesen minyak Petronas,” katanya dan menambah beliau berhasrat untuk memasuki lebih banyak pasar raya besar, kedai runcit, stesen minyak di dalam dan luar Melaka selain menembusi pasaran antarabangsa. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -