Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Keluh kesah pelarian Ukraine

  MEDYKA, POLAND – Yulia Bondarieva menghabiskan 10 hari di ruang bawah tanah ketika pesawat perang Rusia berlegar di ruang udara dan menggugurkan bom di bandar Kharkiv, Ukraine.

  Setelah selamat tiba di Poland, satu-satunya hasrat Bondarieva sekarang adalah untuk adik kembarnya di bandar Mariupol yang terkepung dapat menyelamatkan diri dan keluar dari sana.

  “Mereka berada di ruang bawah tanah sejak 24 Februari, mereka tidak keluar sama sekali,” kata Bondarieva. “Mereka sudah kehabisan makanan dan air.”

  Bondarieva, 24, sempat bercakap dengan adiknya melalui telefon baru-baru ini. Dia sangat bimbang apa yang akan berlaku kepadanya di bandar yang dikepung dan dibom yang berdepan pertempuran terburuk dalam perang.

  “Dia tidak tahu bagaimana meninggalkan bandar itu,” kata Bondarieva selepas tiba di bandar sempadan Poland Medyka.

  Rakyat Ukraine melarikan diri dari bandar Mariupol yang terkepung bersama penumpang lain dari Zaporizhzhia berkumpul di platform stesen kereta api selepas tiba di Lviv, barat Ukraine. – AP
  Orang ramai menunggu dalam barisan di tempat permohonan khas di Stadium Nasional di Warsaw, Poland, untuk memohon nombor kad pengenalan Poland yang melayakkan mereka bekerja dan menerima penjagaan kesihatan dan pendidikan percuma. – AP
  Skuad bom Ukraine memeriksa tapak letupan selepas pengeboman di Kyiv, Ukraine. – AP
  Orang yang melarikan diri dari perang di Ukraine berehat di dalam stadium tertutup sebuah sekolah menengah di Przemysl, tenggara Poland. – AP

  Sebelum perang, Mariupol mempunyai populasi kira-kira 430,000, dan kira-kira satu perempat melarikan diri sejurus selepas Rusia menyerang Ukraine pada 24 Februari.

  Meninggalkan bandar yang dikepung itu kemudiannya menjadi hampir mustahil. Puluhan ribu melarikan diri sepanjang minggu lalu melalui koridor kemanusiaan, termasuk 3,000 pada hari Isnin, tetapi percubaan lain telah digagalkan oleh pertempuran. Majlis Bandaraya Mariupol telah menegaskan beberapa ribu penduduk telah dibawa masuk ke Rusia tanpa kerelaan mereka.

  Bondarieva berkata adiknya memberitahunya tentang “askar Rusia berjalan di sekitar bandar” di Mariupol, dan orang ramai tidak dibenarkan keluar. “Orang awam tidak boleh pergi,” katanya. “Mereka tidak memberi mereka apa-apa.”

  Petunjuk bahaya bagi orang awam yang cuba melarikan diri dijelaskan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy Isnin lalu bahawa tembakan Rusia di sepanjang koridor kemanusiaan telah mencederakan empat kanak-kanak yang merupakan antara mereka yang dipindahkan. Beliau berkata, tembakan berlaku di wilayah Zaporizhzhia, destinasi awal mereka yang melarikan diri dari Mariupol.

  Pertempuran untuk pelabuhan strategik di Laut Azov berlaku pada Isnin, di mana askar Rusia dan Ukraine bertempur blok demi blok. Tidak diketahui berapa ramai yang mati setakat ini di Mariupol. Pegawai bandar pada 15 Mac berkata sekurang-kurangnya 2,300 orang telah terbunuh, dengan beberapa dikebumikan dalam kubur besar. Tiada anggaran rasmi sejak itu, tetapi jumlah itu dikhuatiri lebih tinggi selepas enam hari lagi pengeboman.

  Maria Fiodorova, seorang pelarian berusia 77 tahun dari Mariupol yang tiba pada Isnin lalu di Medyka, berkata 90 peratus daripada bandar itu telah musnah. “Tiada bangunan di sana (di Mairupol) lagi,” katanya.

  Bagi Maryna Galla, hanya mendengar burung berkicau ketika dia tiba di Poland sudah membahagiakan selepas bunyi tembakan dan kematian di Mariupol. Galla bersiar-siar di taman di Przemysl bersama anak lelakinya yang berusia 13 tahun, Danil. Dia berharap untuk sampai ke Jerman seterusnya.

  “Akhirnya menjadi lebih baik,” kata Galla.

  Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu berkata hampir 3.5 juta orang telah meninggalkan Ukraine sejak permulaan pencerobohan Rusia, penghijrahan pelarian terbesar di Eropah sejak Perang Dunia Kedua.

  Valentina Ketchena tiba dengan kereta api di Przemsyl pada Isnin lalu. Dia tidak pernah menyangka pada usia 70 tahun dia akan dipaksa meninggalkan rumahnya di Kriviy Rig, dan melihat bandar di selatan Ukraine hampir lengang apabila orang ramai melarikan diri daripada pencerobohan Rusia untuk keselamatan.

  Kriviy Rig kini ‘separuh kosong’, kata Ketchena. Dia akan tinggal sekarang bersama rakan-rakan di Poland, berharap untuk pulang ke rumah tidak lama lagi. “Ia (adalah) masa yang sangat sukar untuk semua orang.”

  Zoryana Maksimovich berasal dari bandar barat Lviv, berhampiran sempadan Poland. Walaupun bandar itu mengalami kurang kemusnahan berbanding yang lain, Maksimovich berkata anak-anaknya ketakutan dan menangis setiap malam apabila mereka terpaksa pergi ke ruang bawah tanah untuk perlindungan.

  “Saya memberitahu anak-anak saya bahawa kami akan melawat rakan-rakan,” kata wanita berusia 40 tahun itu. “Mereka tidak faham dengan jelas apa yang berlaku tetapi dalam beberapa hari mereka akan bertanya kepada saya tentang di mana bapa mereka.”

  Seperti kebanyakan pelarian, Maksimovich terpaksa melarikan diri tanpa suaminya, lelaki berumur 18 hingga 60 tahun dilarang meninggalkan negara itu dan tinggal untuk berperang. “Saya tidak tahu bagaimana saya akan menjelaskannya,” katanya.

  Sebaik sahaja di Poland, pelarian boleh memohon nombor kad pengenalan tempatan yang membolehkan mereka bekerja dan mengakses perkhidmatan kesihatan, sosial dan lain-lain. Irina Cherkas, 31, dari wilayah Poltava, berkata dia bimbang anak-anaknya boleh menjadi sasaran dalam serangan Rusia.

  “Untuk keselamatan anak-anak kami, kami memutuskan untuk meninggalkan Ukraine,” katanya. “Apabila perang tamat, kami akan pulang dengan segera.”

  Poland telah menerima kebanyakan pelarian Ukraine, lebih daripada dua juta setakat ini. Pada petang Ahad lalu, artis Ukraine menyertai Poland dalam acara amal yang mengumpulkan lebih daripada AS$380,000.

  Artis itu ialah seorang gadis Ukraine berusia 7 tahun, yang videonya menyanyikan lagu dari filem Frozen di tempat perlindungan bom Kyiv telah menjadi tular dan menarik simpati antarabangsa.

  Memakai pakaian rakyat bersulam putih, Amellia Anisovych, yang melarikan diri ke Poland bersama nenek dan abangnya, menyanyikan lagu Ukraine dengan suara yang lantang dan merdu ketika beribu-ribu penonton menyalakan lampu telefon bimbit mereka sebagai tanda sokongan. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -