Kem berenang bantu kanak-kanak autisme Gaza

GAZA – Ini merupakan pertama kalinya Mohammed al-Safadi, seorang anak dengan gangguan spektrum autisme (ASD) dari Semenanjung Gaza yang tersekat, berjaya berenang di perairan dengan kedalaman 2 meter.

Bersama 19 orang kanak-kanak lain yang menghidap ASD, budak lelaki berusia 11 tahun itu menyertai kem berenang musim panas yang didirikan oleh Kementerian Belia dan Sukan yang diperintah oleh Hamas.

Al-Safadi dan rakan-rakannya telah mengikuti kelas renang yang sesuai dengan keadaan mental dan fizikal mereka, tetapi inisiatif bukanlah untuk hiburan.

Tujuannya adalah untuk membantu mereka berintegrasi ke dalam masyarakat dan mengatasi kesulitan yang mereka hadapi, kata Safaa Nassar, pengurus kem, kepada media.

ASD dicirikan sebagai kesukaran dengan interaksi sosial dan komunikasi, dan oleh tingkah laku yang terhad dan berulang. Nassar berkata bahawa berenang dapat membantu kanak-kanak autisme meningkatkan harga diri, pertuturan, koordinasi, kemahiran sosial dan juga kemampuan kognitif.

Tujuan kem berenang ini adalah untuk membantu mereka berintegrasi ke dalam masyarakat dan mengatasi kesulitan yang mereka hadapi. – Xinhua
Pelatih renang mengajar kanak-kanak autisme di dalam kolam renang ketika kem berenang musim panas. – Xinhua

“Kanak-kanak dengan ASD sering dikecualikan dari sukan lain kerana terlalu banyak elemen yang perlu mereka fokuskan. Oleh itu, berada di dalam air dapat memberi mereka masa untuk bersendirian, tanpa perlu menyerahkan bola atau bertanggungjawab untuk kejayaan seluruh pasukan,” jelasnya.

Tetapi al-Safadi bukan satu-satunya yang menikmati aktiviti tersebut. Ibunya, Sanaa, juga melahirkan kegembiraan dengan keputusan dijana daripada aktiviti itu, mengatakan dia puas hati melihat anaknya bersosial dan terdedah kepada ramai kanak-kanak lain yang menghadapi cabaran serupa.

Ibu kepada lima orang anak berusia 45 tahun itu memberitahu media bahawa dia berusaha mendaftarkan anaknya di banyak kem musim panas dengan anak-anak lain, ‘tetapi permin-taannya selalu ditolak kerana anaknya sakit.’

“Saya gembira melihat anak saya berinteraksi dengan jurulatihnya di kem, selain bergantung pada dirinya sendiri untuk melakukan beberapa latihan untuk membuktikan nilainya seperti kanak-kanak lain,” tambahnya sambil melihat anaknya berenang di kolam renang.

Sebelum memasuki kem, al-Safadi takut untuk berinteraksi dengan orang lain, sementara sekarang, dia secara beransur-ansur menerima kehadiran orang lain yang bukan anggota keluarganya, kata ibu itu.

Basheer Mushtaha, seorang pelatih renang, mengatakan bahawa dia telah menghadapi rintangan dalam menangani kanak-kanak autisme, terutama ketika ibu bapa mereka tiada.

“Amat menghampakan apabila kumpulan kanak-kanak ini tidak mempunyai program sukan kuratif sepanjang tahun di Semenanjung Gaza,” kata jurulatih berusia 24 tahun itu kepada media, ketika melatih anak di kolam renang.

“Itulah sebabnya kami berusaha mengintegrasikan banyak aktiviti sukan di kem ini dan mengajar anak-anak mengucapkan beberapa kata penting,” tambahnya.

Mushtaha berharap dapat menubuhkan kelab khusus untuk kanak-kanak dengan ASD, yang akan melaksanakan banyak program rawatan termasuk berenang dan memberikan sokongan psikologi kepada kanak-kanak. – Xinhua