Kemahiran pengekodan rangsang kreativiti dan pemikiran belia

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 SEPT – Kemahiran pengekodan merupakan kemahiran abad ke-21 yang boleh membantu belia untuk meningkatkan lagi kemahiran menyelesaikan masalah mereka, merangsang kreativiti dan pemikiran rekaan serta meningkatkan keyakinan mereka.

Oleh itu, Pertandingan Brunei Kids Can Code yang dianjurkan oleh Dinamik Technologies Sdn Bhd dengan kerjasama BISTEC Global dan sokongan daripada Jabatan Kemajuan Pelancongan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP) serta Pihak Berkuasa Industri Teknologi Infokomunikasi Brunei Darussalam (AITI), bermatlamat untuk menanamkan minat dalam pengekodan dalam kalangan generasi muda secara lebih seronok dan berbaloi kepada mereka.

Perkara ini dijelaskan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Dinamik Technologies Sdn Bhd, Dayang Haslina binti Taib dalam ucapannya pada Majlis Penutup dan Penyampaian Hadiah bagi Pertandingan Brunei Kids Can Code yang berlangsung di Auditorium Utama, Bangunan Reka Bentuk dan Teknologi, Anggerek Desa, hari ini.

Beliau menambah bahawa pihaknya percaya, kemahiran pengekodan harus dipelajari dari usia yang muda lagi dan oleh itu, pertandingan itu direka untuk mendidik serta memperkasakan golongan muda Brunei mengenai pentingnya bidang sains komputer.

“Kami sedang mempersiapkan golongan muda kira dengan kemahiran teknikal sepanjang hayat yang amat berguna kemudian hari dalam menjana masa hadapan yang lebih baik bukan sahaja untuk Brunei tetapi juga untuk seluruh dunia,” tambahnya lagi.

Dayang Haslina ketika bergambar ramai bersama para pemenang Pertandingan Brunei Kids Can Code.

Menerusi cabaran-cabaran yang dikemukakan sepanjang pertandingan itu, beliau amat yakin dengan keupayaan para peserta dan percaya dapat mengembangkan lagi kemahiran mereka menerusi Program Brunei Kids Can Code.

Dayang Haslina berkata lagi bahawa pertandingan itu merupakan salah satu daripada pelbagai aktiviti yang menarik bagi Brunei Kids Can Code dengan Kelab Bulanan Brunei Kids Can Code akan bermula pada Oktober depan.

Pada masa yang sama, pihaknya juga sedang merancang bagi pertandingan untuk diadakan pada Disember nanti sebagai sebahagian daripada Festival Disember Brunei dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Pelancongan.

Majlis diteruskan dengan penyampaian hadiah kepada para pemenang pertandingan yang disempurnakan oleh Dayang Haslina di mana bagi kategori Syntax Ninjas, juara ialah Awang Muhammad Musa Saifullah bin Mohammad Satria Alam Shah yang membawa pulang hadiah wang tunai $500, tempat kedua ialah Ashville Ariel Petrus yang membawa pulang wang tunai $300 dan di tempat ketiga, Awang Redzuan bin Shahrinan membawa pulang wang tunai $150.

Bagi kategori Code Pirates, juara disandang oleh Awangku Ghafur Ur Rahman bin Pengiran Abdulrahman yang membawa pulang wang tunai $500, diikuti oleh Lamuel Dhanushan McFarlane Chinniah di tempat kedua dengan membawa pulang wang tunai $300 dan Awang Muhammad Ibrahim Asadullah bin Mohammad Satria Alam Shah di tempat ketiga membawa pulang hadiah wang tunai $150.