Kemahiran pertukangan kayu penyelamat tika pandemik

KOTA BHARU – Terkesan dengan pandemik COVID-19 sehingga kehilangan mata pencarian, seorang pemuda yang aktif mengembara hampir 42 negara, mengambil keputusan menggunakan ‘kemahiran’ yang ada untuk berkecimpung dalam pertukangan kayu bagi menjana pendapatan.

Wan Irfayuim Azim Wan Ab Aziz, 31, berkata beliau sebelum ini yang bekerja sebagai ejen pelancongan di Jepun sejak lebih tiga tahun lalu, hilang punca pendapatan selepas pulang untuk bercuti ke Malaysia.

Katanya, sekitar Mac tahun lalu, beliau pulang ke tanah air untuk bercuti, namun tidak menyangka ketika itu negara dilanda penularan COVID-19 sekali gus menyebabkan kawalan pergerakan dikenakan di seluruh negara.

“Sejak dari itu, pendapatan saya juga semakin merosot kerana tidak dapat meneruskan kerja ‘hakiki’ selain saya terpaksa melepaskan aset yang ada di Jepun termasuk kereta dan rumah kediaman yang dijadikan untuk tujuan pelancongan.

“Buntu dengan kehidupan di sini yang tiada pekerjaan menyebabkan saya terdesak memikirkan sesuatu kerja yang berkaitan kemahiran untuk menjana pendapatan menyebabkan saya memilih untuk ‘bermain’ dengan kayu,” katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Kampung Jambu di sini. 

Wan Irfayuim Azim Wan Ab Aziz melakukan kerja-kerja pertukangan bagi menyiapkan sangkar kucing yang ditempah pelanggan ketika ditemui pemberita di Kampung Jambu di sini. – Bernama
Terkesan dengan pandemik COVID-19 sehingga kehilangan mata pencarian, Wan Irfayuim Azim yang aktif mengembara hampir 42 negara, mengambil keputusan menggunakan ‘kemahiran’ yang ada untuk berkecimpung dalam pertukangan kayu bagi menjana pendapatan. – Bernama

Pengembara solo melalui jalan darat yang terkenal dengan nama jolokan ‘Jeroong Wia’ itu berkata, beliau berpegang teguh dengan prinsip hidupnya Anything You Can Do terutamanya ketika mengembara.

“Mengenai kemahiran yang dimiliki untuk menghasilkan produk kayu ini, saya tidak pernah sesekali menyangka saya mampu menghasilkan pertukangan kayu yang baik.

“Malah, saya juga percaya sebenarnya, kemahiran ini semua orang memilikinya, namun ia akan menonjol apabila dalam keadaan terdesak di samping kita juga perlu kekal berfikiran positif,” katanya. 

Pemegang Diploma Tekno-logi Makanan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam itu berkata, sehingga kini beliau mampu menghasilkan pelbagai hasil kayu termasuk rehal al-Quran, bingkai gambar, rantai kunci, sangkar haiwan dan sebagainya. 

Wan Irfayuim Azim berkata sehingga kini beliau telah memperuntukkan sekitar RM20,000 untuk membeli kelengkapan bagi menghasilkan produk kayu dan hasil air tangannya itu dijual serendah RM15 dan mampu mencecah sehingga RM1,600.

“Pada awalnya, saya hanya menjual hasil tangan saya ini kepada rakan-rakan terdekat namun lama kelamaan, ia kini sering mendapat tempahan daripada mulut ke mulut sehingga saya tidak menang tangan menyiapkan tempahan. 

“Bagaimanapun, dalam tempoh ini saya terpaksa menghentikan seketika mengambil tempahan memandangkan berdepan kekangan untuk memperoleh bahan alatan untuk menghasilkan kayu dan sebagainya,” kata Wan Irfayuim Azim.

Suami kepada Nor Fariza Fariha Saudi, 31, itu berkata dalam perancangan terdekat selepas tamat tempoh kawalan pergerakan ini, beliau dalam perancangan untuk menfokuskan kepada pembuatan gazebo.

“Selepas tamat PKP nanti, saya merancang untuk kekal fokus dalam bidang ini namun akan beralih untuk menghasilkan gazebo dalam sekala besar dan akan dibantu beberapa pekerja,” katanya. – Bernama