Kemajuan ekonomi Hainan ketara

HAIKOU, CHINA, 22 JAN – Pada 17 Januari, wakil Kerajaan Rakyat bagi Wilayah Hainan telah mendedahkan pada sidang akhbar kedua yang diadakan pada Sesi Ketiga bagi Kongres Rakyat Kebangsaan Keenam bagi Wilayah Hainan bahawa Kerajaan Rakyat bagi Wilayah Hainan telah secara aktif mempromosikan pembinaan zon perdagangan bebas dan pelabuhan perdagangan bebas pada tahun 2019.

Masyarakat ekonomi di wilayah itu telah menunjukkan kemajuan yang mantap, struktur yang lebih baik, momentum yang lebih kukuh, faedah yang lebih baik dan pembangunan berkualiti tinggi yang lebih mapan.

Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Wilayah Hainan telah memperkenalkan bahawa petunjuk utama Hainan pada tahun 2019 telah menyaksikan pertumbuhan yang mantap.

Pada tahun 2019, pembangunan dan transformasi ekonomi yang berorientasikan eksport bagi Hainan telah mencapai hasil yang positif, dengan membawa banyak sorotan dan vitaliti kepada pembangunan pelaburan asing, perdagangan asing dan bidang-bidang lain.

Di samping Hong Kong, Singapura dan Amerika Syarikat, pelaburan langsung asing di Wilayah Hainan dari Jerman, Kanada dan wilayah-wilayah maju yang lain di Eropah dan Amerika Syarikat turut mencapai kejayaan.

Pada masa yang sama, Hainan terus menguatkan perdagangan mereka dengan negara-negara di sepanjang Belt and Road, mempromosikan projek “Jendela kepada Perdagangan Global”, dan mengoptimumkan struktur perdagangan mereka di sekitar tujuan membina sebuah pusat penggunaan pelancongan antarabangsa, dan menjadikan import bagi produk-produk bebas cukai satu kemuncak baharu di dalam pembangunan perdagangan luar negara.

Pada tahun 2019, Hainan telah mencapai keputusan yang berhasil di dalam pelarasan struktur dan transformasi bagi enjin-enjin pertumbuhan.

Dari segi pembangunan pertanian tropika, Hainan secara aktif memudahkan penyepaduan bagi industri utama, sekunder dan peringkat ketiga dan memberikan penekanan kepada ketiga-tiga industri tonggak iaitu getah, kelapa dan buah pinang, dan penyelidikan, pembangunan dan pengeluaran buah-buahan dan sayur-sayuran musim sejuk. – Bernama