Kemarau melampau naikkan harga hidangan plov

TASHKENT – Lobak kuning berperisa manis yang ditanam oleh petani Uzbekistan, Mukhtor Gazatov merupakan bahan utama dalam hidangan pilaf negaranya tetapi cuaca ekstrem telah memusnahkan hasil tuaian tahun ini.

Dimasak dengan daging, bawang, nasi dan minyak yang banyak, lobak mesti ada untuk menjadikan plov kegemaran Uzbekistan, makanan asasi di negara Asia Tengah yang mempunyai 35 juta penduduk itu.

“Ia lebih manis daripada yang berwarna jingga dan memberikan rasa istimewa,” kata lelaki berusia 60 tahun itu kepada AFP di ladangnya di luar ibu negara republik terpencil itu.

Tetapi salah satu kemarau terburuk dalam beberapa tahun telah melanda wilayah bekas Soviet. Tanaman Gazatov telah musnah manakala pembeli merungut kerana lobak empat kali ganda lebih mahal daripada sebelumnya, menaikkan harga sepinggan plov.

“Apabila cuaca begitu panas, lobaklobak hanya terbakar. Lobak yang hidup lebih kecil,” kata Gazatov, yang pendapatan tahunannya merosot sebanyak satu pertiga.

Kelihatan seorang peniaga menjual beras yang merupakan salah satu bahan asas untuk plov. – AFP

Cef Abdurahim Mirzayev, memasak plov di sebuah kafe kecil di Tashkent. – AFP
Petani Uzbekistan Mukhtor Gazatov (kanan), memetik lobak, salah satu bahan asas untuk plov, hidangan yang dikenali di seluruh dunia sebagai pilaf, di ladangnya di luar Tashkent. – AFP
Kelihatan pelanggan membeli sebungkus besar lobak di bazar di Termez. – AFP
Seorang lelaki kelihatan menyorong kereta sorong melintasi tumpukan sayuran di bazar di Termez. – AFP

Suhu bandar melonjak melepasi 40 darjah Celsius pada awal Jun, bulan di mana bacaan biasanya pada pertengahan 30 atau lebih rendah. Cuaca sejuk yang tidak sesuai pada awal musim bunga telah melambatkan penuaian dan menjejaskan kualitinya, menyebabkan lobak pecah, keluh Gazatov.

Para saintis mengaitkan corak cuaca yang berubah-ubah dan suhu yang melampau dengan kesan perubahan iklim.

Keseluruhan lotta plov

Di ibu kota Tashkent, tidak sukar untuk melihat di mana permintaan untuk tanaman Gazatov. Restoran dengan menu yang berat terdapat di seluruh bandar, yang wilayahnya adalah salah satu daripada beberapa yang mendakwa membuat versi hidangan terbaik.

Plov dihidangkan di majlis perkahwinan di mana bahan-bahan dimasak dalam periuk besi besar-besaran. Hari Khamis diperuntukkan untuk membuat plov diikuti dengan perhubungan intim bagi yang sudah berkahwin, menurut legenda, sekurang-kurangnya.

Peranan Plov yang menonjol dalam kehidupan awam mendorong keputusan kerajaan tahun lalu untuk mewujudkan ‘indeks plov’, menggemakan indeks Big Mac yang digunakan sebagai ukuran untuk kos sara hidup di negara lain.

Dalam sembilan bulan pertama tahun ini harga plov di Tashkent meningkat hampir 30 peratus, menurut indeks, disebabkan oleh kenaikan harga daging yang berterusan dan harga lobak.

Navruz Khurramov, pakar dengan platform maklumat dan analisis EastFruit, berkata perubahan iklim tahun ini telah menambahkan peningkatan kos yang dipantau sejak awal wabak koronavirus.

“Uzbekistan mempunyai keadaan cuaca yang tidak menguntungkan, yang mengehadkan hasil tuaian tahun ini. Harga tempatan juga dipengaruhi oleh harga tinggi di pasaran yang berkaitan dengan Uzbekistan seperti Rusia di mana tidak cukup lobak ditanam,” Khurramov memberitahu AFP.

Wilayah kekurangan air

Uzbekistan ialah negara paling ramai penduduk di Asia Tengah dan bergantung kepada sungai mengalir antara Kyrgyzstan dan Tajikistan untuk menyuburkan sektor pertaniannya yang besar.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan telah menyasarkan untuk mengurangkan kawasan yang disemai untuk tanaman yang memerlukan air seperti kapas dan beras yang digunakan dalam plov, sambil mencari kaedah pengairan yang lebih cekap.

Populasi yang semakin meningkat dan glasier makin mengecil di kawasan jirannya di hulu telah menambahkan keperluan mendesak kepada usaha ini. Air musim panas ini amat terhad, menawarkan gambaran masa depan yang mampu menjejaskan di mana banyak jenis pertanian menjadi tidak mampan dan harga lebih tinggi daripada pendapatan.

Keputusan jiran Kazakhstan untuk menyekat eksport haiwan dan makanan selepas lembu secara besar-besaran mati yang berkaitan dengan kemarau menambah tekanan pada harga di pasaran Uzbekistan. Jika ada semakan ke atas kenaikan harga bahan-bahan plov, ia adalah persaingan sengit antara kedai makan yang tertumpu kepada satu hidangan.

Abdurahim Mirzayev, seorang cef plov berusia 59 tahun, berkata dia memilih untuk mengorbankan keuntungan tahun ini untuk memastikan restorannya di pinggir Tashkent penuh setiap waktu makan tengah hari.

Versi hidangannya, yang dikenali sebagai ‘plov perkahwinan’ atau ‘plov percutian’, dihiasi dengan kismis dan kacang kuda. Tetapi lobak penting untuk aroma plov tersendiri dan tidak boleh diganti, katanya.

“Awda perlu membuat plov dengan kasih sayang dan dari hati yang suci,” kata Mirzayev, tangannya bergerak pantas mengelak wap dari daging dan sayur-sayuran di dalam periuk.

Javokhir Djamoliddinov, timbalan pengarah jawatankuasa perangkaan kebangsaan yang mengekalkan ‘indeks plov’, berkata dia percaya Uzbekistan akan sentiasa mencari cara untuk menyajikan hidangan kegemarannya.

Dia berharap dengan penurunan harga baru-baru ini untuk lobak dan tindakan kerajaan untuk mengawal harga makanan secara umum. – AFP