Kemasukan semester 2 Curtin Malaysia dilanjutkan

MIRI – Universiti Curtin Malaysia (Curtin Malaysia) telah melanjutkan sesi pengambilan Program Yayasan Semester 2, 2019 hingga 13 September bagi memenuhi keperluan pelajar lepasan sekolah yang terlepas untuk mendaftar pada tarikh awal tetapi masih berminat untuk memasuki program asas dalam Kejuruteraan dan Sains, Perdagangan atau Kesenian.

Bagi mereka yang ingin memohon adalah digalakkan untuk melakukannya dengan segera kerana sesi orientasi mini dan jadual kelas khas dijangka akan dapat membantu ‘latecomers’ untuk mendapatkan sesi pendidikan mereka sebagaimana pelajar yang awal mendaftar sebelum ini. Kelas formal dijadualkan bermula kelmarin (14 Ogos), baru-baru ini.

Program asas Curtin Malaysia merupakan program intensif yang bertujuan bagi memastikan pelajar memperoleh keperluan akademik untuk memasuki program Sarjana Muda dan dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan universiti dengan lebih yakin dari segi tahap dan gaya pendidikan.

Pelajar dijamin akan mendapat tempat dalam program sarjana pilihan mereka di Fakulti Kejuruteraan dan Sains Universiti, Fakulti Perniagaan atau Fakulti Kemanusiaan setelah berjaya menyelesaikan program asas selama satu tahun mereka.

Pelbagai kemudahan

Pelajar akan mendapat pelbagai manfaat seperti keadaan bilik pembelajaran dengan bilangan pelajar yang rendah dan pelbagai kaedah mengajar seperti bengkel, tutorial, projek makmal dan kerja berkumpulan.

Mereka juga akan diajar oleh pensyarah yang berpengalaman dalam ruang kuliah yang moden dan mempunyai akses kepada pelbagai mekanisme sokongan akademik serta konsultasi secara individu bersama kaki tangan akademik dan banyak lagi.

Oleh kerana Curtin Malaysia menggunakan model kurikulum ‘Triple-I’ yang berhubung kait dengan industri, kesedaran antara budaya dan adat serta kajian ‘interdispliner’ ke dalam setiap kursus kurikulum, pembelajaran tidak terhad dalam kuliah sahaja malah pelajar juga belajar di luar kelas.

Curtin Malaysia merupakan kampus antarabangsa terbesar dan pusat global Curtin University di Asia yang menawarkan pengalaman pembelajaran antarabangsa dan lintas budaya yang unik bagi pelajar-pelajar dari 50 buah negara yang berbeza. Kursus pembelajaran di Curtin terdapat di seluruh dunia dan kakitangan pengajar dari 15 buah negara terus mengukuhkan tumpuan antarabangsanya.