Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Kematian ikan paus di teluk Jepun timbulkan persoalan

  TOKYO, 23 FEB – Seekor ikan paus seperti kereta api yang mati selepas sesat ke teluk Jepun ditetapkan untuk dikebumikan sehingga ia secara semula jadi menjadi spesimen rangka untuk muzium tempatan.

  Ia merupakan tahun ketiga berturut-turut ikan paus terdampar di Teluk Osaka, menimbulkan persoalan tentang sebab dan kos untuk menangani insiden tersebut.

  Haiwan itu dipercayai ikan paus sperma jantan, sepanjang kira-kira 12 meter (39 kaki) dan berat dianggarkan 20 tan, dan sebelum itu dikesan di Pelabuhan Sakai Semboku pada pertengahan Januari.

  Ia sejak itu dikesan di beberapa lokasi di Teluk Osaka, sehingga Ahad lalu, apabila seorang kapten bot melaporkan kepada pengawal pantai bahawa ikan paus itu tidak bernafas. Pegawai wilayah dan pakar menaiki bot untuk memeriksa ikan paus itu dan mengesahkan kematiannya pada Isnin lalu, mungkin disebabkan kelaparan.

  Pegawai Osaka telah memutuskan untuk menanam ikan paus mati itu di bahagian kompleks pelupusan sisa industri selepas pakar cetacean menjalankan bedah siasat, mengumpul sampel untuk menentukan punca kematian ikan paus itu, kata pegawai jabatan alam sekitar wilayah Toshihiro Yamawaki.

  Rakaman televisyen menunjukkan ikan paus mati itu diangkat dengan berhati-hati oleh kren dan diangkut ke tapak pengebumian, di mana ia akan kekal di bawah tanah selama beberapa tahun sehingga ia menjadi rangka secara semula jadi. Pegawai kemudian akan menggali dan mendermakannya kepada muzium semula jadi tempatan.

  Punca terkandas tidak diketahui.

  Yamawaki berkata ikan paus telah dilihat di dalam dan di luar bukan sahaja di Teluk Osaka tetapi di seluruh Jepun, mencatatkan pandangan pakar bahawa ikan paus secara amnya mengikuti pergerakan air pasang Kuroshio yang hangat. Mereka yang entah bagaimana salah mengira jarak dan pergi terlalu dekat dengan pantai mungkin terkandas, saintis fikir.

  Secara purata, lebih daripada 300 paus terdampar telah dilaporkan di seluruh Jepun setiap tahun, walaupun jumlahnya berubah-ubah setiap tahun. Pada 2020, lebih daripada 370 kes terdampar dilaporkan, manakala jumlah itu menurun kepada 116 tahun lepas, menurut laman web Muzium Alam Semula Jadi dan Sains Negara paus yang terdampar. – AP

  Seekor ikan paus, disahkan mati melalui siasatan lapangan, terapung di Teluk Osaka di bandar Sakai, barat Jepun, pada 19 Februari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...