Kembangkan peluang PMKS

BANDAR SERI BEGAWAN 28 NOV – Darussalam Enterprise (DARe) akan bekerjasama dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) untuk mendapatkan peluang perniagaan bersama syarikat besar di Brunei melalui inisiatif baharu yang dipanggil DARe LINKs.

DARe LINKs yang akan mengendalikan portal dalam talian itu akan menggabungkan peluang perniagaan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat besar di Brunei dan profil portfolio dan kecekapan PMKS untuk memudahkan pemadanan dan hubungan perniagaan. Program yang kini sedang dalam fasa perintis itu akan terus mengumpulkan maklum balas daripada PMKS dan syarikat besar seiring dengan perubahan ini.

Sebanyak 10 syarikat besar telah menandatangani program itu termasuk Telekom Brunei Berhad, DST Communications Sdn Bhd, Royal Brunei Airlines Sdn Bhd, Royal Brunei Catering Sdn Bhd, Western Foods & Packaging Sdn Bhd, Armada Properties Sdn Bhd, CIC Environmental Services Sdn Bhd , Archipelago Development Corporation Sdn Bhd, Dowell Schlumberger (E) Inc, dan NS Bluescope Lysaght (B) Sdn Bhd.

DARe kini juga sedang mempelawa syarikat yang lebih besar untuk mengambil bahagian dan membuka pendaftaran bagi PMKS untuk ditempatkan di portal berkenaan.

Pegawai Eksekutif, Akses Pasaran, DARe, Dayang Nurkhairunnisa Afiqah binti Haji Mursidi ketika menyampaikan taklimat di Bangunan Reka Bina dan Teknologi, hari ini berkata bahawa program itu ditubuhkan untuk menangani jurang capaian pasaran yang dihadapi oleh PMKS dalam mendapatkan peluang perniagaan dengan syarikat yang lebih besar.

Ahli panel daripada kakitangan DARe ketika sesi soal jawab. – Gambar oleh DARe

“Melalui DARe LINKs, PKMS akan melalui Latihan Pembangunan Vendor (VDT) berstruktur melalui Akademi Perniagaan Industri (IBA) DARe untuk membekalkan mereka dengan asas dalam pengurusan kewangan dan perancangan perniagaan bersama dengan modul khusus,” tambah Afiqah.

VDT dan pendaftaran serta penggunaan portal DARe LINK untuk PMKS dan syarikat besar ditaja sepenuhnya oleh DARe. Perniagaan berdaftar yang telah beroperasi selama 12 bulan dengan kurang daripada 100 pekerja layak menyertai program ini.

Sementara itu, perniagaan besar yang disasarkan termasuk syarikat pelaburan langsung asing (FDI), syarikat berkaitan kerajaan (GLC), syarikat multinasional (MNC) dan syarikat lain yang berpangkalan di Brunei dari mana-mana industri.

DARe juga akan terus memantau portal dan hubungan untuk mengenalpasti keberkesanan VDT ​​dan sebarang cabaran yang dihadapi oleh PMKS dalam memberikan jaminan dan pelaksanaan projek.

Mewakili salah sebuah syarikat besar, Armada Properties Sdn Bhd berkongsi, “Kami dengan senang hati menyertai program perintis ini kerana ia juga merupakan misi Armada untuk memberi sumbangan kepada perniagaan tempatan serta meningkatkan pengalaman pelanggan di Armada.”