Kembar seiras dipanggil Upin, Ipin untuk mudah dibezakan

TELUK INTAN, 3 Jan – Sepasang kembar seiras tahun satu, Muhammad Ilmie Azraie Azlin dan adiknya, Muhammad Azhad Ilham di Sekolah Kebangsaan (SK) Selabak di sini, dipanggil Upin dan Ipin oleh rakan-rakan bagi memudahkan mereka dibezakan.

Muhammad Ilmie Azraie berkata mereka tidak ambil peduli dengan panggilan nama watak animasi tersebut kerana telah biasa sejak daripada bangku prasekolah.

Guru Besar SK Selebak, Normah Asran berkata panggilan Upin dan Ipin itu bukan hanya diguna dalam kalangan kawan-kawan sekelas kembar itu, namun juga oleh guru.

Selain Upin dan Ipin, sepasang lagi kembar seiras perempuan turut mendaftardi SK Selabak bersama 37 murid tahun satu yang lain iaitu Nur Iman Iliessya Ahmad Haizal dan Nur Iman Ilyanna.

Nur Iman Iliessya yang mesra dengan panggilan kakak ketika ditemui berkata walaupun terpaksa berpisah dengan Nur Iman Ilyanna, mereka langsung tidak takut memulakan persekolahan, malah gembira mendapat kawan baru.

CERIA... Hari pertama persekolahan di Sekolah Kebangsaan Selabak hari ini diserikan oleh dua pasangan kembar seiras, Nur Iman Ilyanna dan kakaknya Nur Iman Iliesya (kiri), serta Muhammad Azhad Ilham Azlin dan Muhammad Ilmie Azraie Azlin (kanan). – Bernama
CERIA… Hari pertama persekolahan di Sekolah Kebangsaan Selabak hari ini diserikan oleh dua pasangan kembar seiras, Nur Iman Ilyanna dan kakaknya Nur Iman Iliesya (kiri), serta Muhammad Azhad Ilham Azlin dan Muhammad Ilmie Azraie Azlin (kanan). – Bernama

“Seronok dapat kawan baru walaupun adik di kelas sebelah. Balik rumah tetap jumpa juga,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Sementara iti, di Ipoh sepasang kembar perempuan yang mendaftar masuk tahun satu di SK Convent di sini ceria apabila memulakan hari pertama sesi persekolahan.

Walaupun Ainul Adawiyah Mohd Zarulhafiz dan Ainul Zinnirah ditempatkan di kelas yang berasingan, mereka tetap bersemangat untuk belajar dan berjumpa dengan ramai rakan.

“Apabila bangun pagi tadi memang rasa tak sabar hendak ke sekolah.Kami bangun awal dan dapat pakai baju dan kasut baru,” kata Ainul Adawiyah.

Bapa pasangan kembar berkenaan, Mohd Zarulhafiz Abdul Razak, 34, berharap anak kedua dan ketiganya itu dapat belajar bersungguh sungguh sehingga memperoleh keputusan cemerlang dalam semua mata pelajaran. – Bernama