Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Kemerduan seruling daegeum tonjol keunikan tersendiri

-

Seruling buluh besar yang dipanggil daegeum, digunakan dalam muzik tradisional Korea, secara unik mampu menghasilkan pelbagai pengalaman mendengar daripada satu alat tiupan kayu kuno.

Daegeum, seruling kayu yang unik yang berasal dari Korea, diperbuat daripada buluh dua alur, yang merupakan anomali dalam buluh tetapi sesuai untuk membuat seruling daegeum dengan dinding tebal. Disebabkan daegeum diperbuat daripada buluh asli, tiada alat muzik yang serupa.

Buluh dua alur tidak seperti buluh biasa kerana buluh itu mempunyai rongga yang sangat sempit di tengahnya. Bukaan tiub kira-kira 16 milimeter diameter biasanya dipotong untuk menukar buluh menjadi alat tiup kayu.

“Semakin keras dan kuat buluh, semakin menyegarkan bunyi alat itu,” kata maestro daegeum Won Jang-hyun yang juga pernah membuat serulingnya sendiri.

Daegeum lengkap apabila buluh nipis dipanggil galdae cheong, selaput lut sinar daripada rumput buluh tinggi yang ditemui di tanah lembap Korea, diletakkan di atas bukaan pada seruling buluh yang keras. Buluh bergetar apabila alat dimainkan, menghasilkan bunyi uniknya.

Maestro Daegeum Won Jang-hyun memainkan daegeum, seruling buluh besar Korea, di Pusat Gugak Nasional di Seoul. – ANN/The Korea Herald
Kuartet alat muzik tradisional Korea (dari kiri) pemain Geomungo Kim Mu-gil, pemain Daegeum Won Jang-hyun, pemain Ajaeng Kim Il-gu dan pemain Janggo Kim Cheong-man, membuat persembahan di Pusat Gugak Nasional di Seoul. ANN/The Korea Herald
Seruling buluh besar yang dipanggil daegeum, yang digunakan dalam muzik tradisional Korea. – ANN/The Korea Herald
Pemandangan secara dekat daegeum, menunjukkan selaput lut sinar daripada rumput buluh, yang bergetar apabila seruling buluh besar dimainkan. – ANN/The Korea Herald

“Daegeum ialah alat muzik yang diperbuat daripada kuasa ‘yang’ dan ‘eum’ yang saling melengkapi: Kayu buluh yang kuat ialah Yang… selaput putih rumput buluh ‘eum’,” kata Choi Woo-suk, pembuat daegeum.

Choi berkata dia “mengambil keunikan setiap instrumen daegeum. Setiap daegeum mempunyai ketebalan yang berbeza kerana ia diperbuat daripada unsur semula jadi. Saiz fizikal dan kapasiti paru-paru pemain serta keunikan setiap instrumen menentukan hasil akhir muzik daegeum.”

Asal usul seruling buluh Korea berasal dari seruling ketuhanan abad ke-7 yang dipanggil Manpasikjeok. Muzik cakerawala dari seruling Manpasikjeok, menurut legenda, menangkis musuh yang menyerang, menyembuhkan populasi penyakit, membawa hujan semasa kemarau dan menenangkan angin yang tidak menentu dan air bergelora.

Corong Daegeum yang besar, bukaan dan buluh Korea tahan lasak semula jadi yang tebal, merupakan yang paling tebal antara semua alat muzik buluh di dunia, bermakna ia memerlukan jumlah udara kuat yang agak besar untuk mencipta muzik. Ia bukan untuk sesiapa sahaja.

“Sembilan puluh peratus pelajar yang cuba belajar daegeum berhenti. Orang ramai berhenti belajar daegeum kerana sukar untuk mengeluarkan bunyi yang indah. Terdapat banyak kes di mana sukar untuk mengatasi cabaran itu,” kata Won maestro daegeum, yang telah mengajar ratusan murid.

Muzik Daegeum dikatakan mempunyai kuasa dan impak yang luar biasa pada hati kita serta tubuh kita, mampu membawa kenangan sedih, kenangan yang jauh, cinta yang menyedihkan, dan kesakitan yang tidak terubat.

“Muzik Daegeum boleh menenangkan saraf yang lemah, membantu melegakan luka trauma, membantu menumpukan perhatian kepada kajian, serta membuatkan kita berasa sedih atau gembira. Ia adalah muzik yang kuat, dan terdapat penyelidik yang mengkaji lebih banyak potensi manfaat dan kesan muzik daegeum,” kata maestro itu.

Muzik Daegeum hari ini dipersembahkan di mahkamah sebagai muzik bangsawan dan rakyat, serta dalam muzik klasik kontemporari, muzik popular, dan dalam skor filem. Daegeum mempunyai nota yang dipanggil nota ‘separuh lubang’, yang melibatkan penjarian yang sukar. Maestro Won membesar mendengar ayahnya bermain daegeum.

“Saya mengambil masa tiga bulan untuk berlatih setiap hari untuk saya mula mendengar muzik dari daegeum saya” ingat Maestro Won yang mula mempelajari daegeum dengan serius pada usia 15 tahun.

Kesemua empat guru saya: Kim Yonggi (1940-2010) Oh Jinseok (1891-1972) di Gwangju, dan Kim Dongjin (1937-1989) dan Han Il-seop (1927-1973) di Seoul, berasal dari Hwasun, Selatan wilayah Jeolla.

“Saya mendengar banyak pujian ketika saya masih muda di mana orang ramai mendengar bunyi cakerawala yang tulen dari daegeum saya, sesuai dengan gelaran yang diberikan kepada Korea Selatan, ‘the land of morning calm’,” kata maestro itu.

Daripada semua alat muzik yang diperbuat daripada buluh, daegeum Korea adalah satu-satunya seruling yang mampu membunyikan muzik uniknya yang tajam dan menyegarkan.

Maestro Daegeum, Won Jang-hyun, Won Chae-woo, seorang pelajar Tingkatan 6 dan telah memerhati datuknya bermain daegeum selama bertahun-tahun, boleh melakukan nota ‘separuh lubang’, di mana pelajar siswazah dalam kelas datuknya mengalami kesukaran.

Kapasiti paru-paru yang besar dan kuat untuk meniup not panjang adalah beberapa komponen utama untuk berjaya bermain daegeum, yang memerlukan banyak kekuatan fizikal dan stamina.

Kim Yoon-hee, seorang ahli organ profesional di Chicago, berkata dia tidak boleh berfikir tentang bermain daegeum ketika dia belajar muzik di Korea.

“Ia adalah instrumen yang sangat sukar,” kata Kim.

Won telah menetapkan matlamat pada awal tahun 2021 untuk mengamalkan karya khasnya selama 40 minit sekurang-kurangnya enam kali sehari.

“Oleh kerana sifat lasak melakukan daegeum, saya mengenali beberapa pemuzik yang tidak kerap berlatih melainkan mereka perlu membuat persembahan,” kata Won.

Sehingga pertengahan Disember 2021, maestro telah mempraktikkan himpunan kemahirannya lebih daripada 3,000 kali. – ANN/ The Korea Herald

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -