Wednesday, December 6, 2023
30 C
Brunei

  -

  Kemerduan wazza tonjol keunikan tersendiri

  TIMUR GANIS, SUDAN – Berhampiran ladang yang subur di kampungnya di negeri Blue Nile selatan Sudan, Youssef Ismail telah menghasilkan alat tradisional seperti tanduk yang digunakan secara turun temurun untuk menyambut musim menuai.

  “Kami membuat wazza baharu setiap tahun,” Ismail memberitahu AFP mengenai alat tiup kayu yang selalunya lebih panjang daripada ketinggian lelaki dewasa.

  “Kami mempelajari kraf ini daripada ibu bapa kami.”

  Dia menemukan kepingan pokok labu kon, dipotong dan dibasuh dengan teliti, untuk menghasilkan trompet panjang dengan hujung berbentuk loceng yang menghasilkan bunyi yang kuat dan meriah.

  Di kampung Timur Ganis, seperti di beberapa komuniti Blue Nile yang lain, “Kami menggunakannya untuk meraikan musim menuai”, yang biasanya bermula pada bulan November selepas musim hujan, jelas Ismail.

  Dr Dafallah al-Haj Ali Mustafa, pengasas dan pengarah besar Pusat Muzik Tradisional Sudan dan penolong profesor muzik dan drama, memainkan alat muzik tradisional Wazza. – AFP
  Gambar menunjukkan alat muzik tradisional Wazza (kanan), alat Qarn yang diperbuat daripada tanduk haiwan (kiri atas) dan Affeh (kiri bawah) yang dipamerkan di Pusat Muzik Tradisional Sudan di bandar kembar Omdurman di ibu negara Sudan. – AFP

  Pertanian adalah sektor ekonomi utama di Sudan, sebuah negara berpenduduk 45 juta orang dan salah satu yang termiskin di dunia.

  Kira-kira 43 peratus daripada tenaga buruhnya bekerja dalam bidang pertanian yang membentuk 30 peratus daripada ekonomi mengikut anggaran PBB dan Bank Dunia.

  Selepas lebih 120 orang terbunuh dalam pertempuran berhubung akses ke tanah di negeri Blue Nile pada Julai, wazza juga dimainkan untuk meraikan penghentian keganasan, kata Ahmed Idriss.

  “Hanya sedikit yang mengetahui tentang sejarahnya, tetapi wazza mempunyai hubungan kuat dengan ritual yang dilakukan oleh komuniti Blue Nile”, jelas Mohammed Soliman, seorang profesor muzik di Universiti Sains dan Teknologi Sudan.

  Dafallah Ali Mustafa, 51, pengasas Pusat Muzik Tradisional Sudan di bandar kembar Omdurman di ibu negara, telah menyediakan tempat yang dibanggakan untuk wazza.

  Wazza, yang sangat biasa dalam kalangan etnik Funj di selatan Sudan, berbeza-beza dari segi saiz, dengan sesetengahnya sepanjang dua meter.

  Saiz setiap alat muzik menentukan julat nadanya dan pemain wazza membuat persembahan dalam kumpulan sehingga 13 ahli.

  “Ketua kumpulan biasanya memainkan alat muzik yang paling kecil”, kata Soliman.

  Beberapa pemain juga akan menggunakan tanduk haiwan untuk mengetuk wazza mereka untuk kesan perkusi.

  Ismail, yang juga ahli kumpulan wazza, berkata beliau menjangkakan generasi akan datang akan meneruskan tradisi itu.

  “Kami mengajar anak-anak kami cara membuat dan bermain alat itu,” katanya.

  “Mereka akan mengekalkannya selepas kita tiada.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...