Kempen pantau trafik di jambatan Temburong

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 JUN – Dalam usaha memastikan pematuhan lalu lintas di jambatan penghubung Temburong dan sekitarnya, Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) dan Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dengan kerjasama Pejabat Pengurusan Jambatan (BMO) hari ini mengendalikan Kempen Kesedaran Keselamatan Jalan Raya di pusing keliling Kampung Labu, Daerah Temburong berdekatan BMO.

Hasil kempen dan pemantauan yang dijalankan mendapati masih terdapat segelintir pemandu dan pengguna yang melakukan kesalahan lalu lintas, namun sejumlah besar daripada mereka mematuhi peraturan had laju, tidak berhenti di tepi jalan tanpa sebarang kecemasan, menggunakan tali pinggang keledar dan tidak menggunakan telefon bimbit semasa membuat perjalanan.

Sehubungan itu, JPD dan PPDB sekali lagi mengingatkan orang ramai agar mematuhi peraturan lalu lintas demi menjaga keselamatan dan kesejahteraan bersama termasuk tidak memandu melebihi had laju ditetapkan, tidak membuat sebarang pengubahsuaian kenderaan sama ada dari segi reka bentuk dan sistem dalamannya serta tidak menggunakan telefon bimbit dan alat mudah alih ketika memandu.

Pemandu juga dinasihatkan mengelak memandu selepas memakan ubat yang boleh menyebabkan mereka mengantuk dan sentiasa memakai tali pinggang keselamatan, bertolak ansur dan saling menghormati sesama pengguna yang lain.

JPD dan PPDB turut mengingatkan bahawa pemandu kenderaan berat Kelas 2 dan 5 dimestikan memohon permit sebelum menggunakan jambatan serta mematuhi had berat dan muatan kenderaan, muatan dalam keadaan teratur, kemas dan selamat mengikut garis panduan keselamatan selain mengurangkan had laju, berhati-hati ketika memandu dalam keadaan cuaca hujan, angin kencang dan berkabus.

Anggota PPDB semasa melakukan pemantauan ke atas kenderaan yang melalui jambatan penghubung Daerah Brunei dan Muara dan Daerah Temburong di pusing keliling berhampiran BMO.
ATAS & BAWAH: Anggota polis dan pegawai-pegawai dari Jabatan Pengangkutan Darat ketika mengendalikan Kempen Kesedaran Keselamatan Jalan Raya di pusing keliling Kampung Labu, Daerah Temburong.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, meskipun terdapat CCTV di sepanjang jambatan tersebut, pemandu dinasihatkan tidak melanggar sebarang peraturan yang ditetapkan seperti tidak membuang sampah dari jambatan dan merakamkan gambar di jambatan juga ditegah.

Dalam pada itu, pemandu juga tidak dibenarkan memunggah basikal dan menunggangnya di atas jambatan dan memberhentikan kenderaan kemudian berjalan kaki atau berlari di atas jambatan.

Orang ramai juga adalah diingatkan untuk sentiasa menjaga kebersihan jambatan dan juga alam sekitar amnya dengan tidak membuang di sampah merata-rata tempat kerana jika sabit kesalahan di bawah Akta Kesalahan-kesalahan Kecil Penggal 30 Bab 12 (Pindaan) 2006 boleh dikenakan kompaun tidak melebihi $500 dan sekiranya gagal membayar denda tersebut boleh dihadapkan ke mahkamah, yang mana jika sabit kesalahan boleh didenda $1,000 bagi kesalahan pertama dan kesalahan seterusnya didenda $3,000 dan dipenjarakan tidak melebihi tiga bulan.

Menurut kenyataan itu lagi, pihak JPD dan PPDB berserta agensi-agensi penguatkuasaan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu atau syarikat perniagaan yang menyalahi peraturan dan akta jalan raya yang berkuat kuasa pada masa ini.

Sebarang aduan berkaitan dengan lalu lintas jalan raya semasa menggunakan jambatan penghubung Daerah Brunei dan Muara ke Daerah Temburong, orang ramai bolehlah menghubungi Talian Darusalam 123 atau melayari laman sesawang Talian Darussalam www.123.gov.bn atau melalui aplikasi WhatsApp Talian Darussalam 8333123 ditujukan kepada pihak pengurusan jambatan berkenaan dengan menyertakan gambar kenderaan terbabit.