Kempen pilihan raya Trump terjejas

WASHINGTON, 19 JUN – Presiden Donald Trump berada dalam keadaan tidak keruan selepas bekas pembantunya, John Bolton mengisytiharkan beliau tidak layak memegang jawatan itu.

Selain itu, Mahkamah Agung turut menyekat bahagian pen-ting janji pilihan raya oleh Trump untuk menghantar pulang pendatang tanpa dokumen.

Mahkamah Agung memutuskan menentang usaha pentadbirannya untuk menghapuskan perlindungan bagi ratusan ribu pendatang tanpa dokumen ketika Trump berusaha secara besar-besaran untuk menghapuskan migrasi haram.

“Saya tidak merasakan Trump layak untuk memegang jawatan itu,” kata Bolton kepada ABC News untuk mempromosikan bukunya ‘The Room Where it Happened.’

Buku itu – yang mana Rumah Putih berusaha untuk menghalangnya dengan perintah mahkamah – mendakwa Trump meminta Presiden China, Xi Jinping untuk membantunya dalam pemilihan semula Presiden AS, menghalang keadilan dan tidak setanding dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin.

Trump akan berlepas ke Tulsa esok untuk kempen pertamanya sejak tergendala pada Mac lalu dan beliau dilihat ceria di hadapan orang ramai.

Ketika ini, Trump dilihat ketinggalan teruk berbanding calon Demokrat, Joe Biden.

Sekalipun ketika ini sekatan pergerakan sudah dilonggarkan di AS, namun masih ada beberapa demonstrasi dirancang yang mungkin akan menjejaskan kempen Trump untuk Pilihan Raya Presiden AS. – AFP