Kempen Setia Motors berjaya kumpul 49 pain darah

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 29 JULAI – Dalam usaha untuk membantu masyarakat dan menambah bekalan tabung darah kebangsaan bagi membantu mereka yang memerlukan, Setia Motors Sdn Bhd dengan kerjasama Pusat Pendermaan Darah, Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) telah mengadakan kempen menderma darah yang berlangsung di Bilik Pameran Hyundai, Beribi, hari ini.

Kempen yang berlangsung sehingga pukul 3 petang itu telah berjaya mengumpulkan sebanyak 49 pain darah dengan para penderma darah terdiri daripada kakitangan Setia Motors Sdn Bhd dan juga orang awam.

Kempen tersebut merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat Setia Motors Sdn Bhd dalam berkongsi menyelamatkan nyawa dengan menderma darah.

Salah seorang penderma aktif, Dayang Dang Tuah binti Haji Gagak yang ditemu bual mengongsikan bahawa kali pertama beliau menyertai kempen derma darah adalah pada 2010 dan sejak itu, beliau aktif menyertai kempen derma darah.

“Disebabkan masalah kesihatan, saya terpaksa menangguhkan aktiviti menderma darah selama beberapa tahun dan pada tahun ini saya cuba untuk kembali aktif menyertai kempen menderma darah demi membantu menambah bekalan tabung darah negara,” tambahnya.

Sebelum menderma darah, penderma akan menjalani pemeriksaan seperti bacaan tekanan darah dan kandungan darah yang mencukupi.

Penderma darah mendapat manfaat seperti pembakaran kalori sebanyak 500 hingga 600 setiap kali menderma darah, manakala melalui darah yang didermakan, tiga nyawa dapat diselamatkan, selain tubuh akan merasa lebih sihat dan cergas.

Kempen menderma darah diadakan di Bilik Pameran Hyundai, Beribi berjaya mengumpulkan sebanyak 49 pain darah.
Warga dan pelanggan Setia Motors menunggu giliran untuk menderma darah pada kempen tersebut.