Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

Kempen Truss berdepan masalah

-

LONDON, 2 OGOS – Kempen kepimpinan Konservatif Britain, Liz Truss (gambar-AP) berdepan bahaya hari ini ketika dia dipaksa menterbalikkan dasarnya dan dikecam di Scotland, dengan jumlah undian pendahuluannya semakin merosot.

Setiausaha luar itu dituduh menghina kerajaan di Edinburgh selepas dia mendakwa Menteri Pertama Nicola Sturgeon ‘mencari perhatian’ kerana mendesak kemerdekaan Scotland, dan mencadangkan agar Sturgeon tidak dipedulikan.

Kenyataan provokatif yang dibuat pada kempen ahli Tory di barat daya England lewat Isnin, dikecam oleh Parti Kebangsaan Scottish (SNP) yang mendesak bagi referendum kedua kemerdekaan.

John Swinney, timbalan menteri pertama Sturgeon, menggelar kenyataan itu ‘menjengkelkan’ dan bertentangan dengan kira-kira 200,000 ahli Tory yang mempunyai 2.4 juta undian dalam kemenangan pilihan raya SNP tahun lalu. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -