Kemudahan baharu tingkat prestasi perkhidmatan

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 28 NOV – Syarikat milik Schlumberger, Cameron, hari ini, telah menempa peristiwa penting apabila merasmikan kemudahan baharu, Surface Facility yang akan berupaya menghasilkan peralatan medan minyak, menyokong pemasangan dan penyelenggaraan bagi Brunei dan rantau sekitarnya.

Kemudahan baharu yang terletak dekat Stesen Tol Rasau itu telah dibina di tapak seluas lima hektar dengan menempatkan bengkel, gudang dan kemudahan latihan amali (hands-on) berukuran 4,000 meter persegi dan pejabat berkeluasan 2,000 meter di sebelahnya.

Hadir selaku tetamu kehormat merasmikan Surface Facility itu ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Tenaga, Haji Azhar bin Haji Yahya bersama Timbalan Presiden dan Pengurus GeoMarket bagi Asia Timur dan Selatan Schlumberger, Mohsin AlHadhrami; Pengarah Urusan Negara bagi Schlumberger Brunei, Malaysia dan Filipina, Eric Voon; dan Pengurus Operasi Kumpulan bagi Asia Timur dan Selatan Cameron, Adrian Mendoza.

Mohsin AlHadhrami da-lam ucapan alu-aluannya, berkata, “Dengan komitmen kukuh pada Brunei, ia adalah satu penghormatan untuk meraikan hari bersejarah bagi operasi Cameron di negara ini, yang mana kemudahan baharu ini akan membantu untuk meningkatkan prestasi perkhidmatan kami menerusi kepakaran teknikal on-site dengan menggunakan inovatif dan amalan terbaik.”

Beliau juga mengakui sumbangan yang Cameron dan Schlumberger berikan kepada Brunei bukan hanya dari segi impak ekonomi positif malahan kepimpinan dan inovasi untuk mentransformasikan industri minyak dan gas.

Sementara itu, Haji Azhar turut mengucapkan tahniah kepada Cameron dan Schlumberger atas pembinaan dan pembangunan kemudahan itu yang mengambil masa kira-kira setahun dengan sokongan daripada Darussalam Enterprise (DARe).

“Kemudahan ini bukan hanya akan menyokong pasaran Brunei dalam pelbagai perkhidmatan ia sediakan namun juga untuk menjadi hab serantau bagi pembaikan dan penyelenggaraan serta pemasangan peralatan medan minyak,” ujarnya lagi.

Majlis itu kemudian diteruskan dengan tetamu kehormat bersama perwakilan jemputan dibawa meninjau lebih dekat kemudahan yang terdapat di Surface Facility Cameron.

Tetamu kehormat ketika merasmikan Surface Facility Cameron di Kuala Belait.