Kemudahan sukan dihadkan kepada 50 peratus kapasiti

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 NOV – Ke arah memasuki fasa peralihan pada 19 November ini, beberapa langkah penting perlu dipatuhi bagi menggunakan kemudahan dan menjalankan aktiviti kecergasan dan rekreasi semasa fasa tersebut dalam Rangka Kerja Pemulihan COVID-19 Kebangsaan.

Pendekatan ini adalah untuk memastikan pematuhan kepada langkah teras yang disenaraikan di bawah langkah-langkah kawalan COVID-19 dan memperkenalkan sekatan yang berbeza bagi individu sudah divaksinasi dan yang belum divaksinasi.

Sehubungan itu, semua premis kemudahan dan aktiviti kecergasan perlu memanfaatkan penggunaan aplikasi BruHealth dan mendaftar untuk mendapatkan kod QR BruHealth. Pemilik premis hendaklah memastikan semua individu atau pengguna yang memasuki premis mengimbas kod aplikasi BruHealth mereka sebelum memasuki premis berkenaan, termasuk semua pekerja dan kakitangan serta sukarelawan. Pemilik premis juga perlu memastikan hanya individu yang mempunyai kod BruHealth berwarna hijau dan kuning sahaja untuk dibenarkan masuk serta memeriksa kad pengenalan sebagai pengesahan.

Setiap kemudahan kecergasan dan rekreasi juga dikehendaki mempamerkan kapasiti maksimum di pintu masuk. Kemudahan dan aktiviti kecergasan hanya dibenarkan untuk beroperasi pada had 50 peratus kapasiti biasa.

Manakala protokol aktiviti dan kemudahan hanya membenarkan individu yang bervaksin sepenuhnya sahaja untuk masuk.

Kemudahan dan aktiviti kecergasan hanya dibenarkan untuk beroperasi pada had 50 peratus kapasiti biasa.

Sementara sukan berpasukan hanya dibenarkan untuk latihan sahaja dimana tiada kontak fizikal dan sparring dibenarkan.

Dalam fasa ini turut menegaskan kepentingan kebersihan kemudahan dan semasa aktiviti bagi kecergasan dan rekreasi di mana pihak premis hendaklah melantik kakitangan untuk melaksanakan pembersihan dan pengemasan yang kerap setiap hari.

Ini dengan menggunakan disinfektan pada kawasan yang kerap disentuh seperti lif dan butang, tombol pintu, kotak surat, papan kenyataan, paparan digital, panel skrin sentuh serta meja dan kerusi di kawasan umum.

Selain itu, pemakaian pelitup muka juga dimestikan ke atas pengguna apabila berada dalam kemudahan dan dalam perkumpulan ramai. Pelitup muka hanya boleh dibuka apabila melakukan aktiviti sukan yang memenatkan dan harus dipakai semula dengan serta-merta setelah selesai melakukan aktiviti sukan dan fizikal.

Kolam renang juga hendaklah dipastikan konsentrasi klorin dalam air dikekalkan antara 1 dan 3ppm pada sepanjang masa dan mengingatkan pengguna kolam untuk mandi sebelum memasuki kolam selain memastikan perenang atau pelawat berada dalam keadaan sihat.

Fasa ini hanya akan bermula apabila 70 peratus perlindungan vaksinasi dicapai bertujuan untuk mengurangkan berlakunya penyakit serius dan kemasukan ke hospital dan kematian disebabkan oleh jangkitan COVID-19.