Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Kemunculan varian baharu terus dipantau

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 JAN – Setakat ini, tiada varian baharu yang dikesan mampu menjejaskan atau memudaratkan sistem kesihatan sekiranya penduduk di sesebuah negara itu mempunyai kadar vaksinasi yang tinggi.

Perkara tersebut dikongsikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media Norma Baharu COVID-19 Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Beliau seterusnya berkata varian baharu akan terus muncul dari semasa ke semasa ketika endemicity, justeru pihak kerajaan akan terus memantau kemunculan varian baharu melalui portal Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), GISAID.

Portal tersebut digunakan oleh seluruh negara akan menghantar penjujukan untuk melihat sama ada terdapat varian baharu yang mampu memudaratkan atau sebaliknya.

Beliau turut mengongsikan bahawa penularan varian XBB dan ditambah dengan cuaca sejuk telah menyebabkan kemasukan ke hospital meningkat di negara-negara barat. Selain itu, negara-negara barat sebelum ini belum pernah mencatatkan penularan XBB.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan juga berkata bahawa dengan adanya vaksin Bivalen ia diharap akan dapat memberi perlindungan yang lebih baik.

 

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -